Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Harmadszorra átment a konvergenciaprogram

2007.02.27. 16:15
Jóváhagyták az uniós pénzügyminiszterek húsz tagállam, köztük Magyarország konvergenciaprogramját. A testület azt várja, hogy a kormány szigorúan hajtsa végre a költségvetést.

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben az Európai Bizottság értékelését húsz tagállam, köztük Magyarország stabilitási, illetve konvergenciaprogramjáról – közölték uniós források a helyszínen.

Tájékoztatásuk szerint az ülésen a programok tartalmáról érdemi vita nem zajlott. Február 7-i értékelésében az Európai Bizottság elfogadta a szeptemberihez képest kevés változtatással decemberben beadott magyar programot, tarthatónak minősítette a hosszú távú magyar konvergenciacélokat, de egyúttal kockázatok veszélyére is intett.

A testület azt kérte Magyarországtól, hogy szigorúan hajtsa végre idei költségvetését, "tekintettel arra, hogy ez évben várhatók a nagy kiigazítások". "A kiigazítás megvalósítása érdekében Magyarországnak szigorúan végre kell hajtania a 2007-es költségvetést, mérsékelnie kell a kiadásokat, beleértve a közigazgatási és az egészségügyi rendszerek kiadásait, általánosan javítania kell a költségvetési ellenőrzést, és készen kell állnia az esetlegesen szükséges további lépések megtételére" – áll a bizottsági közleményben.

Az értékelés szerint a program összhangban áll azzal a tervvel, hogy 2009-re az államháztartási deficit három százalék körülire csökkenjen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!