Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harmadszorra átment a konvergenciaprogram

2007.02.27. 16:15
Jóváhagyták az uniós pénzügyminiszterek húsz tagállam, köztük Magyarország konvergenciaprogramját. A testület azt várja, hogy a kormány szigorúan hajtsa végre a költségvetést.

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben az Európai Bizottság értékelését húsz tagállam, köztük Magyarország stabilitási, illetve konvergenciaprogramjáról – közölték uniós források a helyszínen.

Tájékoztatásuk szerint az ülésen a programok tartalmáról érdemi vita nem zajlott. Február 7-i értékelésében az Európai Bizottság elfogadta a szeptemberihez képest kevés változtatással decemberben beadott magyar programot, tarthatónak minősítette a hosszú távú magyar konvergenciacélokat, de egyúttal kockázatok veszélyére is intett.

A testület azt kérte Magyarországtól, hogy szigorúan hajtsa végre idei költségvetését, "tekintettel arra, hogy ez évben várhatók a nagy kiigazítások". "A kiigazítás megvalósítása érdekében Magyarországnak szigorúan végre kell hajtania a 2007-es költségvetést, mérsékelnie kell a kiadásokat, beleértve a közigazgatási és az egészségügyi rendszerek kiadásait, általánosan javítania kell a költségvetési ellenőrzést, és készen kell állnia az esetlegesen szükséges további lépések megtételére" – áll a bizottsági közleményben.

Az értékelés szerint a program összhangban áll azzal a tervvel, hogy 2009-re az államháztartási deficit három százalék körülire csökkenjen.