György
8 °C
23 °C

Hogyan bukjunk el 5 milliárd dollárt egy hét alatt?

2006.09.26. 11:23
Nyolcéves rekordot döntött egy fedezeti alap bukása. A földgázárak csökkenése miatt az Amaranth Advisors hedge fund (fedezeti alap) a legenyhébb becslések szerint 3 milliárd, más adatok szerint akár 5 milliárd dollárt is bukhatott. Az alap 9-10 milliárd dollárt kezel, így az energiaportfolióját értékesítve talpon maradhat.

Nyolc éve nem látott a piac akkora bukást, amekkorát a földgáz árfolyamának közelmúltbeli zuhanása miatt az Amaranth Advisors szenvedett el - írja a Portfolio.hu. A mintegy 9-10 milliárd dollárt kezelő fedezeti alap egyes források szerint 4-5 milliárd dollárt veszített egy hét leforgása alatt félresikerült földgázügyleteken; maga az AA 3 milliárdos veszteséget hajlandó beismerni.

Az óriási bukás eléri a Long-Term Capital Management 1998-as, egész piacot megrengető bedőlését, és értékében megközelíti az egész magyar gazdaság éves produktumának 5 százalékát. Az Amaranth elsősorban hibás kockázatelemzésének és túlságos mohóságának köszönhette a veszteséget.

Csökkenő ár, kockázatos tőkeáttétel

Az alap hosszabb ideje alkalmazta stratégiáját, amellyel különböző lejáratokra vásárolt és adott el, kihasználva az árfolyamkülönbséget, valamint opciós vásárlásokkal enyhítve a kockázatokat. A stratégia nyár végéig nyerőnek is bizonyult, csak június és augusztus között 1,35 milliárd dollárt kerestek a bolton.

Csakhogy a nyersanyagok közül a földgáz messze a legrosszabbul teljesített idén, az ára az év eleje óta 51 százalékkal csökkent. A fedezeti alap ráadásul úgynevezett tőkeáttételes tranzakciókkal tovább próbálta növelni a hozamát, ami a bukásnál tovább növelte a veszteségeket.

Vesztes a Goldman Sachs is

Az eset legnagyobb kárvallottjai között van az Amaranth intézményi befektetőjének számító 3M, amely a Goldman Sachs egyik alapja, valamint egy San Diegó-i nyugdíjpénztár. A veszteségek hatására az Amaranth kénytelen volt eladni teljes energiaportfolióját, és egyéb eszközeit is, tőkéje így a múlt év végihez képest 55 százalékkal, 5 milliárd dollárral csökkent.

A vevő a JP Morgan Chase és a Citadel Incvestment Group. Az utóbb egy szintén kifejezetten az energiára specializált fedezeti alap, amely korábban a Katrina hurrikán miatt szenvedett jelentős veszteségeket.

Nem elegyítettek

Az Amaranth mellett kitartó tulajdonosok megfelelőnek találják az újonnan kialakított portfoliószerkezetet, és nagyobb tőkekivonás a veszteség miatt már nem várható, mondta Nick Maounis, az Amaranth alapítója. A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ekkorát egyetlen piacon sem bukhatott volna az alap, hiszen elvileg számos befektetési formát elegyítő kevert starégiát kellene alkalmazniuk.

A hozzáértők szerint az energiapiacon, ahol számos befektetési és fedezeti alap ér el tisztes nyereséget, jellemzően a "kívülről" érkező, mesés hozamokra törő fedezeti alapok produkálnak nagy bukásokat. A kifejezetten az energiapiaccal foglalkozó alapoktól eltérően azok ugyanis minden áron kiemelkedő hozamok elérésére törekednek, amiért jelentős veszélyeket is hajlandók felvállalni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!