Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Dicsérte Hitlert, de megbánta egy amerikai bank

2003.08.01. 08:19
Bocsánatot kért az a chicagói bank, mely júliusi hírlevelében Adolf Hitlert nagyszerű gazdasági vezetőnek nevezte. A pénzintézet felháborodott levelek és hívások tucatjait kapta, melyben tiltakoznak a náci diktátor gazdaságpolitikájának dicsérete ellen.
A Glenview State Bank elnöke júliusi hírlevelében azt írta, a német gazdaság abban az évtizedben indult robbanásszerű növekedésnek, amikor egyébként az egész európai gazdaság gyengélkedett. Dave Raub bankelnök szerint a harmincas években a német állam olyan nagyszabású vállalkozásokba kezdett - útépítés, városfejlesztés, fegyvergyártás -, amelyek a gazdaság gyors fellendüléséhez és a munkanélküliség szinte teljes megszűnéséhez vezettek. Hitler magabiztossá tette a németmunkásokat, akik így mindenkinél keményebben dolgoztak - állítja a bankelnök.

Bocsánatot kért

A Rágalmazás Elleni Liga aggasztónak tartja Dave Raub bankelnök pozitív portréját a német diktátorról. Az állítás egyébként sem igaz - szögezte le a liga vezetése. A munka legnagyobb részét ingyen dolgozó, rabszolgaként kezelt, koncentrációs táborokban fogva tartott emberek végezték. A fellendülés sem olyan rózsás, mint a bank állítja: a munkanélküliségi adatokba nem szerepeltek például a zsidók. A nőket is arra buzdították, házasodjanak meg és hagyják ott munkahelyüket.

Hitlerről egyébként sem lehet úgy írni, hogy nem említik a brutálisan meggyilkolt többmillió embert - mondja a liga.

A liga nyomására a bank vezetője azonnal visszavonta hírlevelét, és bocsánatot kért a "hibáért". Mint mondta, az eset után nagyon sok tiltakozó levelet és hívást kaptak felháborodott ügyfelektől - tudósított a BBC.