Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kilenc évet kapott Hodorkovszkij

2005.05.31. 12:53
Mihail Hodorkovszkijt és jobbkezét, Platon Lebegyevet kilenc év börtönre ítélte egy moszkvai bíróság. Közel egy évig tartott a tárgyalás.
Mihail Hodorkovszkijt, Oroszország egykori leggazdagabb emberét, a Jukosz alapítóját a bíróság hét vádpontból hatban bűnösnek találta, és kilenc év börtönre ítélte - írta meg a Napi Gazdaság. Ugyanekkora büntetést szabtak ki Hodorkovszkij jobbkezére, Platon Lebegyevre is. A két üzletembert - többek között - lopással és adócsalással vádolták meg, büntetésük pedig alig marad el az ügyész által kért 10 évtől. A 11 hónapja tartó tárgyalást sokan a Kreml akciójának tekintették, amelynek célja a politikai hatalomra törő 41 éves olajmágnás eltávolítása volt.

A moszkvai bíróság május 17-én majdnem minden vádpontban megállapította Mihail Hodorkovszkij, a feldarabolt Jukosz olajcég volt vezére és üzlettársa, Platon Lebegyev vétkességét, de az ezer oldalas ítélet felolvasása sokáig húzódott. A Mescsanye kerületi bíróság bizonyítottnak ítélte Hodorkovszkij és Lebegyev vétkességét a büntető törvénykönyv hét cikke tekintetében, amit a periratok és a tanúvallomások egyaránt megerősítenek - mondta akkor Irina Kolesznyikova bírónő.

Adócsalók

A szóban forgó cikkek: bűnszövetkezetben elkövetett lopás, bírói határozat szándékos elszabotálása, más tulajdonosok sérelmére, megtévesztéssel elkövetett károkozás, bűnszövetkezetben elkövetett vállalati adó elkerülés, személyi jövedelemadó csalás, okirathamisítás, bűnszövetkezetben elkövetett vagyoneltulajdonítás.

#alt#
Mihail Hodorkovszki és Platon Lebegyev

A bíróság megállapította, hogy Hodorkovszkij és Lebegyev a Jukosz vezetőiként (jogi személyként) is elkövetett adócsalást. Így Hodorkovszkij vezetésével négy olyan fedőcéget szerveztek egy Szverdlovszk területi adóparadicsomban, amelyek több mint 17 milliárd rubel (470 millió euró) adó fizetése alól bújtak ki 1999-2000 között, kihasználva kedvezményeiket - olvasta a bírónő az ítéletet.

Emellett Hodorkovszkij 2000-ben a Jukosz eszközeiből 2,5 milliárd rubelt térítésmentesen Vlagyimir Guszinszkij (azóta emigrációba kényszerült) médiamágnás rendelkezésére bocsátott, amivel kárt okozott a Jukosz tulajdonosainak - állapította meg Kolesznyikova. Bűnszövetkezet

Lassan olvasnak

A bíróság már május 16-án megállapította Hodorkovszkij és Lebegyev vétkességét személyi jövedelemadó fizetésének nagystílű elkerülésében, egy kutatóintézet részvényeinek fondorlatos megszerzésében, valamint az Apatit-pakett állami tulajdonba való visszaadásáról hozott bírói döntés elszabotálásában. A bírónő többször is bűnszövetkezet vezetőiként említette a két olajmágnást, ami a fő vád ellenük.

Az ítélethirdetést május 18-án, szerdán folytatták. Bár Irina Kolesznyikova bírónő addig csak mintegy száz oldalt olvasott fel az ezer oldalas ítéletből, mindinkább unalomba fullasztva a kihirdetését, már bizonyítottnak látta Hodorkovszkij és Lebegyev vétkességét szinte minden nagystílű csalási és adóelkerülési vádpontban, beleértve bűnszövetkezet szervezését.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft