Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Brüsszel jóváhagyta a HP-Compaq fúziót

2002.02.01. 10:38
Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta a Compaq Corp. és a Hewlett-Packard Co. (HP) amerikai számítástechnikai óriáscégek összeolvadását, amellyel a világ legnagyobb PC-gyártó vállalata jön létre. A Hewlett- és a Packard-család továbbra is ellenzi a fúziót.
A HP tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 25 milliárd dollárért fel akarja vásárolni egyik legnagyobb vetélytársát, a Compaqot, és december végén terjesztette a brüsszeli bizottság elé a jóváhagyási kérelmet. A brüsszeli bejelentés szerint a fúziós terv és a versenyfeltételek gondos tanulmányozása után a bizottság szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az összeolvadás eredményeként a HP nem kerül olyan helyzetbe, hogy emelje árait, a fogyasztóknak pedig nem kell a választék csökkenésétől tartaniuk.

160 országban 145 ezer alkalmazott

Az új óriáscég 87 milliárd dollárosra becsült összesített éves forgalmával az IBM közvetlen vetélytársa lesz, s 160 országban mintegy 145 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd. A személyi számítógépek (PC), a szerverek és a nyomtatók piacán világméretekben vezető pozícióba kerül. Az összeolvadás hatásainak értékelésekor a bizottság is elsősorban ezeket a piacokat tanulmányozta. Vizsgálatai kiterjedtek arra is, milyen hatásokkal járhat a fúzió a HP és az Intel közös termékének, az Itanium processzornak a fejlesztésére.

Brüsszel szerint nem lesz áremelés

A PC-piac tanulmányozása alapján a brüsszeli szakértők azt állapították meg, hogy az európai piacokon az új óriásvállalatnak is jó néhány erős versenytárssal kell majd szembenéznie, köztük olyan világcégekkel, mint az IBM, a Dell és a Fujitsu-Siemens. Emellett az európai PC-piacra való bejutásnak nincsenek komolyabb akadályai, a gyártók és a kiskereskedők között pedig nem jellemzőek a kizárólagos jogokat biztosító szerződéses kapcsolatok. Mindezek a feltételek együtt azt eredményezik, hogy az összeolvadás után a HP nem kerül olyan helyzetbe, amelyben jelentősebb áremelésekkel próbálkozhatna - állapította meg a bizottsági vizsgálat.

A családok ellenzik a fúziót

Azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása lehet a fúziónak az Itaniumra, a brüsszeli versenyfelügyelők azt állapították meg, hogy az egyesült cég nem fogja tudni megakadályozni, hogy a versenytársak hozzájussanak ehhez a processzorhoz. A bizottságnak január 31-ig kellett nyilatkoznia arról, engedélyezi-e az ügyletet, vagy újabb négy hónapos beható vizsgálatot kezd. A brüsszeli jóváhagyással azonban még nem hárult el minden akadály az információtechnológiai ágazatban tervbe vett eddigi legnagyobb szabású fúzió elől. Ezt még a részvényeseknek is meg kell szavazniuk - a tervek szerint márciusban -, és a HP oldalán mindkét alapító család, a Hewlett és a Packard részvénytulajdonos tagjai is ellenzik az összeolvadást.