Ödön
1 °C
11 °C

Brüsszel jóváhagyta a HP-Compaq fúziót

2002.02.01. 10:38
Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta a Compaq Corp. és a Hewlett-Packard Co. (HP) amerikai számítástechnikai óriáscégek összeolvadását, amellyel a világ legnagyobb PC-gyártó vállalata jön létre. A Hewlett- és a Packard-család továbbra is ellenzi a fúziót.
A HP tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 25 milliárd dollárért fel akarja vásárolni egyik legnagyobb vetélytársát, a Compaqot, és december végén terjesztette a brüsszeli bizottság elé a jóváhagyási kérelmet. A brüsszeli bejelentés szerint a fúziós terv és a versenyfeltételek gondos tanulmányozása után a bizottság szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az összeolvadás eredményeként a HP nem kerül olyan helyzetbe, hogy emelje árait, a fogyasztóknak pedig nem kell a választék csökkenésétől tartaniuk.

160 országban 145 ezer alkalmazott

Az új óriáscég 87 milliárd dollárosra becsült összesített éves forgalmával az IBM közvetlen vetélytársa lesz, s 160 országban mintegy 145 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd. A személyi számítógépek (PC), a szerverek és a nyomtatók piacán világméretekben vezető pozícióba kerül. Az összeolvadás hatásainak értékelésekor a bizottság is elsősorban ezeket a piacokat tanulmányozta. Vizsgálatai kiterjedtek arra is, milyen hatásokkal járhat a fúzió a HP és az Intel közös termékének, az Itanium processzornak a fejlesztésére.

Brüsszel szerint nem lesz áremelés

A PC-piac tanulmányozása alapján a brüsszeli szakértők azt állapították meg, hogy az európai piacokon az új óriásvállalatnak is jó néhány erős versenytárssal kell majd szembenéznie, köztük olyan világcégekkel, mint az IBM, a Dell és a Fujitsu-Siemens. Emellett az európai PC-piacra való bejutásnak nincsenek komolyabb akadályai, a gyártók és a kiskereskedők között pedig nem jellemzőek a kizárólagos jogokat biztosító szerződéses kapcsolatok. Mindezek a feltételek együtt azt eredményezik, hogy az összeolvadás után a HP nem kerül olyan helyzetbe, amelyben jelentősebb áremelésekkel próbálkozhatna - állapította meg a bizottsági vizsgálat.

A családok ellenzik a fúziót

Azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása lehet a fúziónak az Itaniumra, a brüsszeli versenyfelügyelők azt állapították meg, hogy az egyesült cég nem fogja tudni megakadályozni, hogy a versenytársak hozzájussanak ehhez a processzorhoz. A bizottságnak január 31-ig kellett nyilatkoznia arról, engedélyezi-e az ügyletet, vagy újabb négy hónapos beható vizsgálatot kezd. A brüsszeli jóváhagyással azonban még nem hárult el minden akadály az információtechnológiai ágazatban tervbe vett eddigi legnagyobb szabású fúzió elől. Ezt még a részvényeseknek is meg kell szavazniuk - a tervek szerint márciusban -, és a HP oldalán mindkét alapító család, a Hewlett és a Packard részvénytulajdonos tagjai is ellenzik az összeolvadást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?