Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Titokban svéd földrajzot oktat az IKEA

2008.01.14. 12:47
Henriksdal, Bölje, Stiby, Inreda – ismerősnek hangzó nevek? Ha azt mondom Klippan, svéd kisváros vagy egy kanapé képe ugrik elő? Az IKEA nem kódokat, hanem zömmel svéd neveket, szavakat használ a bútorok elnevezésére, de norvég és finn városok is szerepelnek a listán.

Bár sokaknak úgy tűnhet, véletlenszerűen adnak skandináv hangzású halandzsa neveket az IKEA áruházakban a különböző bútoroknak, a szisztéma mögött valódi kódrendszer áll. Minden széknek, asztalnak, bútorlapnak saját neve van, aki eleget forgatja a katalógust és ismeri a kódolást, nyerő lehet az ország-város játékban is.

A legtöbb elnevezés svéd, norvég, dán vagy finn eredetű. Nagyon sok bútort neveznek el városokról – írja egy brandekkel, elnevezésekkel foglalkozó blog. A kárpitozott bútorokat, kávézóasztalokat, nádbútorokat, könyvespolcokat, kilincseket svéd, az ágyakat, ruhásszekrényeket, nappali bútorokat, norvég, az étkezőasztalokat és székeket pedig finn helységekről nevezik el. A fürdőszobai bútorok és kellékek skandináv folyók, tavak után kapják nevüket. A konyhai bútoroknak pedig valamilyen nyelvi szakkifejezés az eredetije.

Az irodai bútorok és íróasztalok skandináv férfineveket, a szövetek, függönyök pedig női nevek kapnak az IKEA rendszerében. A kerti bútorok svéd szigetek, a szőnyegek pedig dán helységek nevét kapják.

A lámpákat zenei szakkifejezések, kémiai nevek, meteorológiai kifejezések, hónapok, napok után nevezik el. Az ágytakarókat, párnákat pedig virágok, növények, drágakövek után. A gyerekbútorok emlősök és madarak, a konyhai eszközök pedig külföldi szavak, fűszerek, növények, halak, gombák, gyümölcsök után kapják nevüket.

A svéd terméknevek célja egyfelöl a cég svéd eredetének és az ezzel felvállalt skandináv identitásnak a képviselete és népszerűsítése. A másik ok pedig az, hogy megkülönböztesse termékeit a konkurensekétől – magyarázta Gerőcs Vendel pr-manager. Bár a magyar fülnek néha akár megjegyezhetetlenül hangznak a bútorok nevei, ha az ember meghallja azt a szót, hogy Klippan, valószínűleg előbb jut az eszébe az áruházban kapható kanapé, mint a dél-svédországi kisváros – tette hozzá.

A koncepció a kezdetektől létezik. Amióta az IKEA bútorok készítésével és forgalmazásával foglalkozik, vagyis 1948. óta, a bútoroknak egyedi nevük van. Egy jó példa a kezdeti idökre a Gillis Lundgren tervezte Ögla szék, amely 1961-es megjelenése óta folyamatosan kapható.

Az IKEA a világ 24 országában 231 áruházat működtet és ezekben az áruházakban a termékválaszték is azonos. A bútorok ugyanolyan néven szerepelnek mindenhol, így például az Ektrop ugyanazt a kanapét jelenti az Egyesült Államokban mint mondjuk Norvégiában.