Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

India nagyhatalom lesz

2006.06.06. 16:00
Indiának minden esélye megvan arra, hogy elfoglalja a helyet a világgazdaságban, amely hatalmas népessége miatt járna neki. A gazdaság szárnyal. Ahhoz azonban, hogy ne dőljön dugába a szépen megkezdett fellendülés, reformok kellenek.
"Nemhogy évtizedenként vagy évszázadonként, hanem egy állam egész történetében eleve csak egyszer van ilyen" - idézi az Economist Manish Sabharwalt, India legnagyobb munkaerő-ügynökségének vezetőjét. Hat évtizeddel függetlenné válása után ugyanis India elfoglalhatja azt a helyet a világban, amely hatalmas népessége miatt kijárna neki.

Az ország évekig a sajátos szervezésű gazdaság miatt szenvedett, amely a legrosszabb szocialista tervezés és a privát - de a legkevésbé sem eredményes - verseny keveréke volt. 1991-ben, a külső fizetési krízissel szembesülve Manmohan Singh akkori pénzügyminiszter - mostani miniszterelnök - belekezdett a gazdasági nyitásba. Ekkor még India növekedése - annak ellenére, hogy elérte az évi hat százalékot - eltörpült a kínai mellett. "India mindig az ígéretek és a lehetőségek országa volt, de most fordul a kocka" - mondja a fejleményekről Nandan Nilekani, India egyik vezető IT-cége, az Infosys irányítója. Az üzlet szempontjából India ma az, ami Kína volt 15 éve. Egy nagy nemzetközi vállalat sem létezhet ma India-stratégia nélkül.

Boom

A jó idők a tőzsdén is tükröződtek - a májusi zuhanásig. Az utóbbi három évben a BSE Sensex 45 százalékkal körözte le az összegzett feltörekvő piaci indexet. Az indiai vállalatok sikeressége segített, de a fő oka a tőzsde szárnyalásának az volt, hogy a külföldi befektetők a profitjukhoz képest készek voltak egyre többet fizetni a részvényekért.

A boom jelei mindenütt ott vannak: ötmillió új mobiltelefon-kapcsolat születik egy hónapban. A Nokia, hogy ki tudja szolgálni a megnövekedett keresletet, tavaly öt hónap alatt épített fel Chennai mellett hatalmas üzemet. Minden város tele van építkezésekkel, a repülőjáratok zsúfoltak, a szállodaárak megugrottak. Bangalore-ban, Indiai információtechnológiai fővárosában egy szoba 299 dollárba kerül éjszakánként.

A fellendülést az egyre szorosabb amerikai-indiai kapcsolatok is jelzik: George W. Bush márciusban beleegyezett, hogy az USA segítséget nyújtson az indiai atomprogramnak, annak ellenére, hogy az állam nem írta alá az atomsorompó-egyezményt, és kísérleti atomrobbantást is végzett.

Meddig? És mi lesz utána?

A mostani gazdasági felpörgést hosszabb távon nem lehet fenntartani, néhány indiai piac - így az ingatlan és a pénzpiac is - le fog lassulni. Ennek ellenére az üzleti optimizmus indokolt: a következő évtized során India belföldi piaca és vállalatainak súlya a világgazdaságban gyorsan nőhet.

Az, hogy milyen mértékben, magán Indián múlik. Jelenleg évi 8 százalékos GDP-bővülés tartható fenn, de egyes szakértők szerint ez akár a 10 százalékot is elérheti. Mások csal 6 százalékra tippelnek, és a mostani virágzást átmenetinek látják.

A gyorsabb növekedés alapvető cél kellene legyen, ha India munkát akar találni annak a 70 millió fiatalnak, akik a következő öt évben fognak munkába állni, ha azt a 260 millió embert, aki most egy dollárból él naponta, ki akarják emelni a szegénységből, vagy ha 15 év múlva olyan akar lenni az ország, mint ma Kína.

Reformok

Az Economist szerint az üzleti élet nagyban hozzá tud járulni a fellendüléshez, de a teljes sikerhez a kormány segítsége is kell. Az elmúlt 15 év nagyszerű volt, de újabb reformok kellenek. Ki kell teljesíteni a liberalizációt, úgy a versenyszféra lehetőségei, mint az állami szerep csökkentése terén. A növekedés egyik legnagyobb gátját jelentő fejletlen infrastruktúrán is változtatni kell. A munka szabályozásán is módosítani kell - a jelenlegi rendszer a legnagyobb akadály a munkaintenzív termékek gyártása során. A negyedik terület az oktatás, amely egyrészt nem segíti a vidékieket, hogy kimozdulhassanak a földekről, másrészt a szolgáltatási szektor boomja után megkövetelt új képességeket sem tudja átadnia a fiatal diplomásoknak.