Kína betiltja az ingyenes nejlonzacskókat

2008.01.14. 13:44
Olyan mértékűvé vált a környezetszennyezés Kínában, hogy a hatóságok úgy döntöttek, júniustól az üzletláncok nem adhatnak ingyen zacskót a vásárlóknak. Arra is próbálják rávenni az embereket, hogy kosarakkal vagy szövetszatyrokkal járjanak bevásárolni.

Kínában megtiltják, hogy az üzletek ingyen adjanak nejlon bevásárlószatyrokat. Arra is felszólítják a vásárlókat, hogy használjanak kosarat vagy szövetszatyrokat, hogy csökkentsék a környezetszennyezést – írja az International Herald Tribune. A szabályozás júniustól lép életbe.

Az országban nagyjából 15 évvel ezelőtt kezdtek el bevásárlásokkor nejlon szatyrokat osztogatni. A "fehér szennyezés" – ahogy a zacskók színe miatt nevezik – mára eláraszotta a szemétlerakókat, komoly problémát okozva.

Június elsejétől az üzleteknek jól láthatóan fel kell majd tüntetniük a szatyrok árát és ezt nem számolhatják majd bele a termékek árába. Ezen kívül az ultravékony (0,025 milliméter vastag) műanyagból készült zacskók gyártását és árusítását is betiltották.

Magyarországon még sok üzletláncban adnak ingyen zacskót vásárláskor. Ezen még a két évvel ezelőtt bevezetett termékdíj sem változtatott, bár jelentős többletköltséget okozott a cégeknek. Néhány üzletlánc ugyanakkor úgy döntött, hogy a vásárlókra hárítja ezt, és fizetni kell az addig ingyen osztogatott zacskókért.  • Tippek
  • Bankszámla