Gusztáv
-4 °C
1 °C

Ipari kémkednek a kínaiak és az oroszok

2008.05.16. 11:15
Kínai és orosz ipari kémkedés fokozódó veszélyére figyelmeztetett a német Alkotmányvédelmi Hivatal. Fõleg a nagyvállalatok az érintettek, de egyre több kis- és középvállalkozás is célpont lehet.

A hivatalhoz közel álló források pénteki közlése szerint egyebek között ezt is tartalmazza az a jelentés, amelynek fõbb megállapításait az illetékes hatóság elõzõ nap hozta nyilvánosságra. Az ország biztonságát fenyegetõ veszélyek mellett ugyanakkor a hivatal utalt arra is, hogy elsõsorban német nagyvállalatok – de közepes és kisvállalatok is – mind nagyobb számban célpontjai az ipari kémkedésnek a kínai és az orosz titkosszolgálatok számára.

A jelentés szerint az említett kémkedés elsõsorban az autógyártás, a gépgyártás és az energiaipar területeit érinti. Annak elsõdleges célja pedig fõként a konkurencia felmérése, az innováció alakulása, a kutatás és fejlesztés irányainak feltérképezése, valamint mindezzel összefüggésben a költségek kalkulálása.

Az idézett források szerint a hivatal már az elmúlt évben figyelmeztetett több német vállalatot a veszélyekre, amelyek azóta lényegesen növekedtek. Elsõsorban kínai és orosz, valami iráni titkosszolgálatok folytatnak ilyen irányú tevékenységet, ügynökeik egyre aktívabbak Németországban. A klasszikus ügynökök mellett egyébként a szóban forgó szolgálatok elõszeretettel alkalmaznak az érintett cégeknél gyakorlatot végzõ diákokat is, akiket azután a zsarolás különbözõ eszközeivel igyekeznek sakkban tartani.

A hivatal szerint a német vállalatok túlnyomó többsége nincs igazán tisztában a veszély mértékével, noha a kockázat óriási. A jelentés szerint egyébként a német szövetségi ügyészség az elmúlt évben csaknem negyven eljárást indított ipari kémkedési ügyekben.