Szinte nincs is jenkamat

2008.12.19. 12:20
A japán jegybank pénteki ülésén az irányadó ráta 0,2 százalékpontos csökkentéséről döntött, melynek következtében japán alapkamat így már 0,1 százalékon áll. Az egyre rosszabb makrogazdasági kilátások ellen a japánok nemcsak kamatvágással küzdenek, hanem hatalmas gazdaságélénkítő csomaggal is egyben. A kormány ugyanis bejelentette, hogy 489 milliárd dollárnak megfelelő összeget fordít a munkaerőpiac megsegítésére és a finanszírozási gondokkal küszködő vállalatok támogatására.

A pénteki japán kamatdöntő ülésen 7-1 arányban szavaztak az irányadó ráta 0,2 százalékpontos csökkentésére, így az alapkamat 0,1 százalékra süllyedt - írja a Portfolio.hu. A Bank of Japan (BoJ) emellett bejelentette, hogy átmeneti intézkedésként vállalati kötvényeket is vásárolhat a jegybank és növelni fogja a havi állampapír-vásárlások összegét.

A japán jegybank mai ülése az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed keddi döntését követően nem nevezhető váratlannak, a piac 50 százalékos esélyt adott egy pénteki monetáris lazításnak. Az amerikai jegybank ugyanis gyakorlatilag zéró szintre vágta az irányadó rátát.

A BoJ indoklásában hangsúlyozza, hogy az utóbbi időben rendkívül romlottak a gazdasági körülmények és a helyzet komolysága is növekedhet. Elemzők azt hangsúlyozzák, hogy a japán gazdaság brutálisan gyengül, nagyrészt a válság által megtépázott autószektor szenvedésének köszönhetően, ami jelentősen befolyásolja az egész japán gazdaságot.

A növekedés lassulása és a munkanélküliség emelkedése miatt jövőre 31 éves mélypontra zuhanhat az újonnan értékesített gépjárművek száma Japánban.

A japán alapkamat így két éve nem látott alacsony szintre csökkent, 2006-ban még ugyanis a szigetországban 0 százalékon állt a kamat.

Az egyre gyorsabb ütemben romló gazdasági feltételeket látva a kormányzat 489 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagról határozott a Nikkei mai cikkének információi szerint. Ennek közel felét a kereskedelmi bankok által birtokolt eszközök vásárlására fordítja. A most bejelentett és még októberben kihirdetett gazdaságélénkítő csomag között néhány ponton van átfedés. A következő költségvetési év kilátásai igencsak zordak, és várhatóan stagnálni fog a gazdaság - jelentette ki Taro Aso japán miniszterelnök.  • Hírek
  • Hírek