Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A JP Morgan megötszörözné ajánlatát a Bear Stearnsre

2008.03.24. 17:48
A korábbi részvényenkénti 2 dollárról 10 dollárra emelné a JP Morgan a bajba jutott Bear Stearns részvényeire adott ajánlatát, legalábbis erről folytak tárgyalások tegnap este a The New York Times értesülései szerint. Az ajánlat ötszörözésére azért kerülhetne sor, hogy lecsendesítsék a Bear Stearns elégedetlen részvényeseit. A Fed nem örülne az ajánlati ár emelésének.

A felek közötti hétvégi tárgyalásokon a Fed is részt vett, mely az új ajánlati ár 2 dollárról 10 dollárra való emelését nem nézné jó szemmel. Emiatt a lapnak nyilatkozó, az ügylethez közelálló források szerint az újratárgyalt ajánlat akár elhalasztásra, vagy megsemmisülésre is kerülhet.

A korábbbi tárgyalások szerint arról született megállapodás, hogy a Fed átveszi a Bear 30 milliárd dollárnyi problémás eszközét, a JP Morgan pedig részvényenkénti 2 dolláros ajánlatot tesz. A Fed azért támogatja az alacsonyabb ajánlati árat, mert nem akar úgy tűnni, mint aki megmenti a bajba jutott befektetési bank részvényeseit, hiszen akkor az a kritika érhetné, hogy az adófizetők pénzén menekül meg egy wall street-i cég, melynek viselnie kellene a kockázatos tevékenysége miatti következményeket.

A 2 dolláros részvényenkénti ajánlati ár elfogadhatatlan a társaság részvényeinek egyharmadát tulajdonló munkavállalóknak, akik ezáltal megtakarításaik jelentős részét veszítenék el. Emellett a Bear Sterns egyéb nagy tulajdonosai is inkább a 2 dolláros ajánlat ellen szavaznak és inkább megvárják a csődeljárást arra spekulálva, hogy még így is több pénz ütheti a markukat. Az elmúlt évben 1,26 milliárd dollár értékben 104 dolláros átlagáron Bear Stearns részvényeket vásárló milliárdos, Joe Lewis szerint a társaságnak egyéb stratégiai tranzakció után kéne néznie.

A Beaar Stearns vezetése a tárgyalások szerint a részvényesi ellenállás miatt a társaság 39,5 százalékos részesedését értékesítené a JP Morgan-nak, miután a delaware-i törvények szerint a társaság 40 százalékos részesedést értékesíthet részvényesi beleegyezés nélkül. Amennyiben a JP Morgan valóban megszerzi a 39,5 százalékot, utána már csak a részvényesek 10,5 százalékát kell meggyőznie támogatásukról, és végrehajthatja az egész tranztakciót. A Bear vezetősége, akik az ügyletet támogatják, 5 százalék körüli részesedéssel rendelkezhetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?