Friderika
12 °C
29 °C

A JP Morgan megötszörözné ajánlatát a Bear Stearnsre

2008.03.24. 17:48
A korábbi részvényenkénti 2 dollárról 10 dollárra emelné a JP Morgan a bajba jutott Bear Stearns részvényeire adott ajánlatát, legalábbis erről folytak tárgyalások tegnap este a The New York Times értesülései szerint. Az ajánlat ötszörözésére azért kerülhetne sor, hogy lecsendesítsék a Bear Stearns elégedetlen részvényeseit. A Fed nem örülne az ajánlati ár emelésének.

A felek közötti hétvégi tárgyalásokon a Fed is részt vett, mely az új ajánlati ár 2 dollárról 10 dollárra való emelését nem nézné jó szemmel. Emiatt a lapnak nyilatkozó, az ügylethez közelálló források szerint az újratárgyalt ajánlat akár elhalasztásra, vagy megsemmisülésre is kerülhet.

A korábbbi tárgyalások szerint arról született megállapodás, hogy a Fed átveszi a Bear 30 milliárd dollárnyi problémás eszközét, a JP Morgan pedig részvényenkénti 2 dolláros ajánlatot tesz. A Fed azért támogatja az alacsonyabb ajánlati árat, mert nem akar úgy tűnni, mint aki megmenti a bajba jutott befektetési bank részvényeseit, hiszen akkor az a kritika érhetné, hogy az adófizetők pénzén menekül meg egy wall street-i cég, melynek viselnie kellene a kockázatos tevékenysége miatti következményeket.

A 2 dolláros részvényenkénti ajánlati ár elfogadhatatlan a társaság részvényeinek egyharmadát tulajdonló munkavállalóknak, akik ezáltal megtakarításaik jelentős részét veszítenék el. Emellett a Bear Sterns egyéb nagy tulajdonosai is inkább a 2 dolláros ajánlat ellen szavaznak és inkább megvárják a csődeljárást arra spekulálva, hogy még így is több pénz ütheti a markukat. Az elmúlt évben 1,26 milliárd dollár értékben 104 dolláros átlagáron Bear Stearns részvényeket vásárló milliárdos, Joe Lewis szerint a társaságnak egyéb stratégiai tranzakció után kéne néznie.

A Beaar Stearns vezetése a tárgyalások szerint a részvényesi ellenállás miatt a társaság 39,5 százalékos részesedését értékesítené a JP Morgan-nak, miután a delaware-i törvények szerint a társaság 40 százalékos részesedést értékesíthet részvényesi beleegyezés nélkül. Amennyiben a JP Morgan valóban megszerzi a 39,5 százalékot, utána már csak a részvényesek 10,5 százalékát kell meggyőznie támogatásukról, és végrehajthatja az egész tranztakciót. A Bear vezetősége, akik az ügyletet támogatják, 5 százalék körüli részesedéssel rendelkezhetnek.