Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

A Chevron és az Exxon most nem tárgyal a Jukosszal

2003.10.27. 12:18
Mihail Hodorkovszkij, az orosz olajtársaság elnök-vezérigazgatójának letartóztatása miatt egyelőre szünetelnek a tárgyalások a Jukosz és a ChevronTexaco illetve az ExxonMobil között, közölte a Financial Times.
A lap által megkérdezett források szerint a két cég továbbra is érdeklődik az orosz cég 25 százalék plusz egy részvénye iránt, csak az üzlet időpontja vált kérdésessé. A Chevronnal folytatott tárgyalások már előrébb tartanak, az Exxon viszont azt szeretné, ha részesedése elérhetné a negyven százalékot.

Huszonöt százalék

A két amerikai olajvállalat a Jukosz-Szibnyeft 25 százalékos pakettjére pályázik, közölte még szeptemberben a Wall Street Journal. A részesedés értéke nagyjából tizenegymilliárd dollár, az üzlet így a legnagyobb külföldi befektetés oroszországi vállalatba. A Jukosz és a Szibnyeft várhatóan az év vége előtt egyesül - miután az orosz versenyhatóság augusztus közepén jóváhagyta az egyesülés tervét -, és így a legnagyobb orosz olajvállalat jön létre. A Jukosz-Szibnyeft napi olajtermelése 2,3 millió hordó lesz, ezt csak a BP, az Exxon és a Shell előzi meg a világon.

Nem jelent meg

A legnagyobb orosz olajipari konszern első emberét szombaton tartóztatták le. Egy speciális egység Hodorkovszkij magánrepülőgépét rohamozta meg, miután az leszállt Novoszibirszk repülőterén. Az orosz főügyészség Hodorkovszkijt többek között sikkasztással, adócsalással, sőt hamisítással vádolja. Az Oroszország leggazdagabb emberének számító Hodorkovszkij letartóztatását azzal indokolták, hogy pénteken nem jelent meg egy kihallgatáson, és ki sem mentette magát. A Jukosz közleménye szerint Hodorkovszkij ügyvédei időben értesítették az ügyészséget arról, hogy a cég első embere üzleti útjáról csak hétfőn érkezik vissza Moszkvába.

Két vezető ellen már vádat emeltek

Az ügyészség korábban már vádat emelt a Jukosz két vezetője ellen. Platon Lebegyevet, a Menatep elnökét már júliusban letartóztatták, Vaszilij Sahnovszkijt, a cég egyik részvényesét és igazgatósági tagját pedig egy héttel ezelőtt vádolták meg adócsalással. A Jukosz elleni eljárás mögött a legtöbb elemző szerint az áll, hogy Hodorkovszkij, aki nyolcmilliárd dolláros vagyonával Oroszország leggazdagabb embere, nem volt hajlandó anyagilag támogatni Putyin újraválasztási kampányát, miközben nyíltan kiállt a duma két jobboldali ellenzéki pártja, a Jabloko és a Jobboldali Erők Szövetsége mellett.