Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Maradtak a kamatok Európában

2006.04.06. 14:17
Változatlanul hagyta irányadó kamatát az EKB és a Bank of England is. Szakértők arra számítanak, hogy az EKB májusban emel, a BoE majdani döntését illetően viszont bizonytalanok.
Az Európai Központi Bank a jelenlegi 2,5 százalékos szinten hagyta kamatdöntő tanácskozásán az irányadó kamatokat, ami megfelelt a szakértői várakozásoknak. Érdeklődés emiatt inkább az esetleges májusi drágítás és a még későbbi hitelszigorítások mértéke iránt mutatkozik. Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet többször hangsúlyozta a közelmúltban, hogy a márciusi negyed százalékpontos drágítás után a bank nem tervez a Federal Reserve-hez hasonlóan folyamatos kamatemeléseket. Ami a májusi kilátásokat illeti, a Reuters által megkérdezett szakértők többsége azt várja, hogy a bank májusban drágít - 2,75 százalékra emel -, amit különben a piac már teljes mértékben beárazott. Az eurózónában a márciusi feldolgozóipari tevékenység öt éve óta nem volt ennyire erőteljes, javult a német üzleti bizalom is, ami erősíti a szakértők májusi kamatemelési várakozását.

Az EKB marad a szigorításnál?

Az eurózóna gazdaságnövekedési üteme 2 százalék körül mozog, a kamatszint viszont alig haladja meg az infláció ütemét. Az EKB ezt a túlságosan alacsony kamatszintet nem érzi megfelelőnek, és "az inflációs várakozások felerősödésének kockázatát" is el akarja kerülni, ahogyan arra a bank kormányzó tanácsának egyik tagja utalt. Ebből következtetnek többen arra, hogy az EKB a hitelszigorítási pályán marad, határozott jelzést azonban aligha fog adni a május után várható lépéseiről. Ugyancsak változatlanul hagyta az irányadó kamatot a Bank of England. A szint 4,5 százalék, amely már nyolcadik hónapja nem változott. A szakértők nem zárják ki, hogy az idén a BoE már nem is változtat a hitelek árán.

Fifty-fifty: lehet csökkentés, lehet emelés

A pénzpolitikai tanácsban egyetértés volt a mostani döntésről, eltérőek viszont a vélemények a BoE következő lépését illetően. A szakértők fele - esetleg csak a jövő évben - kamatmérséklést vár, a másik fele viszont emelésre tippel. Szerdán tették közzé a brit szolgáltatási szektor lassulását jelző márciusi beszerzési menedzser indexet és a feldolgozóipar váratlan februári kibocsátás-csökkenését tükröző jelentést, ami a kamatmérséklést jósolók táborát erősítette. Hogy erre nem került sor, annak fő okát abban látják, hogy a szolgáltatásokban a magas energiaárak hat hónapja a leggyorsabb ütemben növelték a költségeket, amiket a szolgáltatók áthárítanak a fogyasztókra. Ez a feldolgozóipar eladási árainak drágulásával együtt az inflációs nyomás fokozódása miatti aggodalmakat erősítette a BoE pénzpolitikai tanácsa tagjai körében.