Piroska
-11 °C
-2 °C

Az ukránok meg akarnak szabadulni Kapolyitól?

2007.03.05. 16:12
Az ukrán fűtőanyag-ipari és energetikai minisztérium az ukrán villamosenergia-export konstrukciójának megváltoztatását tervezi - írja az ukrán Kommerszant. Ez azzal járhat, hogy megváltozik a jelenlegi magyar import is.

Az ukrán energiahivatal a gazdasági- és a pénzügyminisztériummal olyan kormányhatározat tervezetét készíti elő, amely szerint az összes exportra kerülő villamosenergiát az Energorinok állami cég által megtartott aukciókon értékesítik. Magyarország jelenleg a Kapolyi László érdekeltségébe tartozó System Consulting Kft.-n és az ukrán érdekeltségű Emfesz Kft.-n keresztül kap ukrán áramot. A System Consulting az idén 350 megawatt kapacitásra kötött szerződést, míg az Emfesz Kft. 100 megawatt határkeresztező kapacitást köthetett le.

Az ukrán lap szakértőkre hivatkozva azt írja, az új értékesítési rendszer célja megszabadulni a System Consulting magyar cégtől, amely az Európába exportált áram 70 százalékát a piaci árnál alacsonyabban kapja. Alekszej Sebersztov miniszterhelyettes elmondta a Kommerszantnak: "A kormány megbízott minket, hogy dolgozunk ki az aukciók megtartásának szabályozásáról szóló határozattervezetet. Ennek az a célja, hogy igazságos áramárakat honosítsunk meg."

Jelenleg a teljes ukrán villamosenergia-exportot az Ukrinterenergo állami külkereskedelmi cég bonyolítja le. Sebersztov szavaiból az tűnik ki, hogy a továbbiakban az Ukrinterenergo csak a szállítások technikai lebonyolítója lesz.

Kivételt csak a befektetési szerződéseket kötő cégek képeznek majd. "Ha valamelyik társaság befektet az ukrán exportkapacitás bővítésébe, az áram ára benne lesz a szerződésében, és ezek a volumenek aukción kívül kerülnek majd kivitelre" - mondta a miniszterhelyettes.