Márk
13 °C
28 °C

Halálos túlóra

2001.11.19. 11:58
A japán munkaügyi minisztérium decembertől új irányelveket vezet be annak eldöntésére, hogy a mértéktelen munkavégzés okozta-e a dolgozó halálát.
Becslések szerint évente körülbelül 10 ezer ember hal meg Japánban túlmunka következtében, de eddig a szigorú szabályozás miatt évente átlagosan csupán 40 esetben kaptak kompenzációt a hozzátartozók. A halálra egzecíroztatott munkavállaló szomorú végét a jelenség anyaországának nyelvén 'karoshi'-nak nevezik.

Az életüket a vállalatért áldozó japánok hozzátartozói régóta panaszkodnak arra, hogy a jelenlegi szabályok alapján szinte lehetetlen pert nyerni a munkaadókkal szemben. (Az Indexes dolgozók családtagjai csak azért nem régóta, mert vállalatunk jóval fiatalabb Japánnál.)

Féléves robot

A Reuters beszámolója szerint a japán munkaügyi minisztérium egy szakértői csoport javaslatai alapján decemberben új irányelveket ad ki, melyek alapján hitelesebben tudják megállapítani, hogy a mértéktelen munkavégzés okozta-e a dolgozó halálát.

Az új normák alapján - a jelenlegi egy héttel szemben - a haláleset előtti hat hónap munkakörülményeit veszik majd figyelembe, és a minisztérium várhatóan hajlandó felvenni a "karoshi"-nak nevezett jelenséhez vezető tényezők listájára a stresszt és a kimerültséget.

Havi száz túlóra már legitim halálok

Az orvosokból és jogászokból álló szakértői csoport szerint joggal állítható, hogy a túlmunka okozta valaki halálát, ha a dolgozó az utolsó hónapban több mint 100 órát túlórázott, illetve ha a halála előtti 2-6 hónapban több mint 80 órát tett rá szokásos munkaidejére.