Mátyás
-6 °C
1 °C

A chipkártyától fáznak a bűnözők

2006.01.10. 09:56
A bankkártyákkal elkövetett visszaélésekre szakosodott bűnözők tevékenységük színhelyét azokból az országokból, ahol magas a chipkártyák elterjedésének aránya, átteszik olyanokba, ahol még nincs bevezetve ez a technológia, írta a Napi Gazdaság.
Mivel a hagyományos bankkártyáknál, amelyek csak a kártyabirtokos nevét és számlaszámát tartalmazzák, a chipkártyák lényegesen több információt tudnak tárolni, logikus, hogy használatuk sokkal biztonságosabbá teszi az elektronikus fizetési tranzakciókat, mondta Walter Hansen, a MasterCard kártyacsalások elleni osztályának vezetője a Napi Gazdaságnak.

A kártyákba épített chipek egyrészt követni tudják a kártyával végrehajtott tranzakciókat, de lehetőség van arra is, hogy minden egyes tranzakcióhoz külön biztonsági kódot generáljon a kártya, ezzel is növelve a fizetések biztonságát. Az igazi pozitív példa a chipkártyák alkalmazásának terén az Egyesült Királyság.

Itt a forgalomban lévő kártyák nagyjából 70 százaléka már "okos", azaz chippel ellátott, s a magas elterjedtségnek köszönhetően idén remélhetőleg töredékére esik vissza a kártyacsalások száma. Nagy-Britanniában egyébként tavaly év elején történt meg a nagy átállás, ezért először a 2005-ös teljes év adatai mutatják majd meg az új rendszer hatékonyságát. Az APACS, a brit fizetési szolgáltatókat tömörítő szervezet adatai szerint egyébként érdekes módon az átállást megelőző 2004-ben jelentősen megnőtt a visszaélések száma.

A szervezet magyarázata szerint ennek oka abban keresendő, hogy a kártyacsalásokra szakosodott bandák még az átállás előtt akartak egy nagyot, utolsót "kaszálni". Kelet-Közép-Európában ugyanakkor egyelőre alacsony a visszaélések száma, mondta Walter Hansen. Az is igaz, hogy itt, különböző megoldások révén, a hagyományos kártyás fizetés is biztonságosabb. Például ilyen a Magyarországon megszokott szolgáltatás, amely minden kártyatranzakció után sms-t küld a kártyabirtokosnak.

Megfigyelhető jelenség viszont, hogy a bankkártyákkal elkövetett visszaélésekre szakosodott bűnözők tevékenységük színhelyét azokból az országokból, ahol magas a chipkártyák elterjedésének aránya, átteszik olyanokba, ahol még nincs bevezetve ez a technológia. A szakértő szerint egyébként a kártyacsalások önmagukban nem a közvetlenül okozott anyagi kár miatt veszélyesek.

Sokkal inkább azért, mert csökkentik a kártyahasználattal szembeni bizalmat, s a kártyát kibocsátó bankok reputációját. Ezért is tartja fontosnak a chipkártyára alapuló technológiák terjedését, mivel ez igazolhatja, hogy van hatékony eszköz a biztonság növelésére.