Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Negyedével kevesebb autót adtak el Európában

2008.12.16. 10:09
A pénzügyi és a hitelpiaci válság következményeitõl nemcsak az amerikai autószektor szenved, ugyanis a ma reggel közzétett adatok szerint 25,8 százalékkal esett novemberben Európában a regisztrált új autók száma az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Magyarországon átlag feletti, 28 százalékos a visszaesés, de van, ahol 50 százalékos.

Nyugat-Európában és az Európai Unióhoz legutóbb csatlakozott országokban is megközelítõleg hasonló mértékben, 26 százalékkal, illetve 22,6 százalékkal csökkentek az értékesítések. Finnország, Csehország és Lengyelország kivételével minden országban hanyatlottak a gépjármû eladások.

Átlagosan 25,8 százalékkal értékesítettek kevesebb új autót Európában az autógyártók 2008 novemberében, mint az elõzõ év azonos hónapjában, amelynek fõ oka a hitelpiaci és pénzügyi válság kiteljesedése. Ezzel együtt már hét egymást követõ hónapban csökkent az értékesítések volumene az öreg kontinensen. Az év elsõ 11 hónapjában összesen 13,79 millió darab jármû talált gazdára, amely 7,1 százalékkal alacsonyabb, mint a bázisidõszakban.

A legfõbb piacok közül Spanyolországban közel 50 százalékkal, az Egyesült Királyságban 37 százalékkal, Olaszországban 30 százalékkal, Németországban 18 százalékkal, Franciaországban pedig 14 százalékkal zuhant az értékesítések volumene. A legutóbb csatlakozott országok közül Csehország 2 százalékos, Lengyelország 10,7 százalékos növekedést könyvelhetett el, amely valamelyest ellentételezte a magyar piac 28 százalékos, illetve román autóértékesítések 53 százalékos zuhanását.  • Vennék
  • Hírek