Piroska
-1 °C
5 °C

Kegyetlenségért perelik a KFC-t

2003.07.08. 15:24
Amerikai állatjogi aktivisták egy csoportja beperelte a KFC étteremláncot, mert az állítólag eltitkolta, hogy kegyetlenül bánt a csirkékkel. A Peta ("emberek az állatok humánus tartásáért") nevű szervezet azt kifogásolja, hogy a társaság hirdetéseiben eltitkolja, a tenyésztés során kegyetlenül bánnak a csirkékkel.
"A KFC saját bevallása szerint a cég a kezdetektől fogva arra törekszik, hogy az állatok ne érezzenek semmilyen fájdalmat, ezzel szemben az állatok életük minden egyes pillanatában szenvednek" - mondta Bruce Friedrich, a Peta szóvivője. Friedrich úgy véli, a kegyetlen módszerek eltitkolásával megtévesztették az állatbarát fogyasztókat.

Bojkott

Az aktivisták KFC elleni kampányuk legutóbbi mozzanataként polgári pert indítottak. A cég ugyanis évente több mint 700 millió baromfi tenyésztéséért és levágásáért felelős. Hat hónapja a Peta bojkottot kezdeményezett az étteremlánc ellen, és a múlt hónapban aktivistái Németországban művérrel öntötték le a KFC főnökét, David Novakot.

A Peta változtatna az állattartás jelenlegi szabályozásán, de addig is szeretné elérni, hogy a KFC elmondja az igazságot, és ígéreteinek megfelelően hagyjon fel eddigi gyakorlatával. A KFC anyacége szerint a közleményeikben szereplő információk pontosak, a szervezet elkötelezett a csirkék jóléte és humánus tartása mellett - a cég májusban fogadta el a baromfitenyésztés új szabályait.