Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kóka János, a mintafiú

2007.02.07. 14:23
A magyar mintafiú címmel rajzolt portrét szerdai számában a német Handelsblatt Kóka János gazdasági miniszterről. A német üzleti-politikai napilap cikkének alcímében megállapította: Kóka 32 évesen az ország egyik legsikeresebb vállalkozója volt, most pedig gazdasági miniszterként a kormányt reformokra sarkallja.

A cikkíró, Christoph Hardt a közelmúltban a vonaton készített beszélgetést a miniszterrel, a München-Bécs-Budapest útvonalon. Az ablakból - mint írta - mindenütt azok a nyomok láthatók, amelyeket a Habsburgok hagytak hátra. Magyarország gazdasági és közlekedési minisztere mindezzel azonban meglehetősen keveset törődik. Számára ugyanis a nosztalgiának nincs értelme. Kóka a jövőért, víziókért, egy új Európáért, a korlátlan lehetőségek kontinenséért száll síkra, olyan kontinensért, amelynek szívét Közép-Európa jelenti.


Fotó: Huszti István

"Mindaz, amit ma Közép- és Kelet-Európának neveznek, új összefüggést kap" - idézte a tudósító a minisztert. A szocializmus ahhoz vezetett, hogy a térséghez tartozó országok hasonló nehézségekkel küszködnek. Ugyanakkor az a nyolcvanmillió ember, aki itt él, hatalmas fejlődési potenciált jelent - fogalmazott Kóka.

Kíváncsi középiskolás

A 34 éves miniszter - vélekedett a tudósító - egyfajta kíváncsi középiskoláshoz hasonlít. Valójában azonban a magyar gazdaság csodagyereke. Internetes vállalkozóként lett gazdag, most pedig miniszterként hajtja előre honfitársait. S még többet akar. A Handelsblattnak megerősítette: épp a cikk megjelenésének napján kívánja bejelenteni, hogy megpályázza a liberális Szabad Demokraták Szövetsége elnöki tisztét.

A davosi világgazdasági fórumról útban hazafelé a magyar gazdasági miniszter nagy tervekről beszél: nagy sebességű utakról Párizs és Budapest között, az autópályák sűrű hálózatáról, a baráti kapcsolatban álló ipari országok közötti hatékony munkamegosztásról. Bajorország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Észak-Olaszország jelenti a virágzó gazdasági térséget az Európai Unió délkeleti régiójában, azaz egy új regionális összefonódást - hangoztatta a miniszter.

Orosz csapok

A cikkíró a továbbiakban ismertette Kóka János életútját a korai gyermekévektől a rendszerváltozás utáni időszakig. Majd ismét idézte a miniszter kijelentését azzal kapcsolatban: tizenhat évvel a fordulat után Magyarországnak fel kell ismernie, hogy több reform csupán a felületet érintette. "A nagy állami rendszerek érintetlenek maradtak" - fűzte hozzá.

A miniszter példaként említette, hogy a gázellátás területén Magyarország még mindig az orosz csapoktól függ. Ezt a függőséget az elavult infrastruktúra csak tovább erősíti. Éppen ezért a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette szocialista-liberális koalíciónak cselekednie kell, ami - mint fogalmazott - történelmi fordulatot jelent.

Populisták órája

Kóka szerint az ellenzék ezért is tüntetett néhány hónappal ezelőtt a parlament előtt. A miniszter " a populisták órájáról" beszélt, hozzátéve: a miniszterelnök azon beismerése, hogy a választási kampány során szándékosan hazudott, ugyanakkor felszínre hozta az állampolgárok dühét.

A cikkíró a továbbiakban utalt arra, hogy Magyarország előtt sok a teendő. Ezzel kapcsolatban az első helyen említette, hogy az ország 2012-ig be kívánja vezetni az eurót, a jelenleg tíz százalékos költségvetési hiány azonban túl sok ehhez. Nem fér kétség ahhoz: a gazdasági miniszter számára győzelmet jelentene az euró bevezetése - írta a német lap.

Hogy ki a példaképe? A kérdés kapcsán a miniszter előbb gondolkodott, majd Margaret Thatchert említette. Szavai szerint ő volt ugyanis az, aki lebontotta azokat a struktúrákat, amelyek hosszú időn keresztül megingathatatlannak tűntek. S természetesen a nagy "vállalkozók", mint például Bill Gates - fűzte hozzá Kóka, hangoztatva, hogy a siker egyidejűleg terhet is jelent. Ezzel összefüggésben pedig idézte bírálóit, akik - mint kijelentette - azt hányják a szemére, hogy az országot egyfajta részvénytársaságként kezeli.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!