Késve kezdett hozzá a kormány a költségvetés tervezéséhez

2007.06.19. 08:15
A költségvetés a GDP 2,9 százalékos bővülésével számol, ami a konvergenciaprogramban szereplő értéknél magasabb, ám még így is pesszimistább a nézőpont, mint a piaci megítélés.

A konvergenciaprogramban szereplőnél érdemben nagyobb gazdasági növekedésre tervezik a jövő évi költségvetést – értesült a Világgazdaság. A Pénzügyminisztériumban a szokásoshoz képest kis csúszással, az elmúlt napokban fogtak hozzá a 2008. évi büdzsé tervezéséhez.

Késve indítanak

Normál körülmények között április végén, május elején szokták elkezdeni a következő évi államháztartási törvény megalkotását, azonban az idén vélhetően a feltorlódó reformügyek, valamint az adótörvények körüli huzavona vezetett a kis késéshez.

A szaktárca két makropályát vett alapul, ezekre komponálják a következő évi költségvetést. A két keretfeltétel-verzió hátterében a közszférában fizetendő 13. havi bér kifizetésének az időpontja áll. Ismeretes: a kabinet az év elején állapodott meg a közszolgálati sztrájkbizottsággal, amelynek értelmében jövőre a 2007. évi plusz egyhavi illetmény fele biztosan üti a közszférában foglalkoztatottak markát. (A másik felét az idén júliustól havonta egyenlő részletekben vihetik haza az érintettek.) Ezt azonban további kétheti bér toldhatja meg, amennyiben annak kifizetése nem veszélyezteti a 2008-as fiskális célokat.

Alappálya középúton

Az alappálya csak a kétheti kereset kiutalásával számol, míg a második verzió a további kétheti bér kifizetésével is. Ennek megfelelően a nemzetgazdasági keresettömegben, a lakossági fogyasztás dinamikájában és a GDP-növekedési ütemben is különbség adódik a két változat között.

Az alappálya azzal kalkulál, jövőre a bruttó hazai termék 2,9 százalékkal bővül. Ez érdemben nagyobb a konvergenciaprogramban szereplő 2,6 százalékos prognózisnál. Igaz ugyanakkor az is, hogy a piaci megítélésnél még ez is pesszimistább: a Reuters felmérésében szereplő tizenegy elemző legutóbbi becslésének konszenzusa szerint 3,1 százalékos expanzió várható 2008-ban.

Lakossági fogyasztók

Ha tehát végül is ez a változat lesz a befutó a parlamentnek szeptember végével beterjesztendő büdzsé szempontjából, akkor az ideihez hasonlóan a jövő évi államháztartást is konzervatív tervezés jellemezheti. Ennek gyümölcseit a kabinet időről időre igyekszik learatni azzal, hogy egyre kisebb államháztartási hiányról szóló prognózisokkal áll elő. A másik verzió információink szerint 3,2 százalékos dinamikát vesz alapul.

A lakossági fogyasztás alakulását tekintve fedezhető fel a legnagyobb eltérés az aktualizált konvergenciaprogramban felvázolthoz képest. A program szerint jövőre egyáltalán nem nőtt volna a háztartások fogyasztása, ám a mostani alappálya 0,3, míg a nagyobb bérdinamikával jellemezhető másik változat 0,9 százalékos bővüléssel számol. Említésre méltó még, hogy a külkereskedelemben is módosulnak a paraméterek: az exportnövekedés és az importbővülés üteme egyaránt mintegy 2-2 százalékponttal tolódott feljebb.  • Hírek
  • Hírek