Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Kovács László kiveti a hálóját Ázsiára

2006.09.04. 13:09
Kovács László uniós adóügyi biztos a gazdag ázsiai pénzügyi központokra is kivetné az EU adóhálóját, mivel egyes jelek szerint az adóelkerülők mind távolabbi menedékeket keresnek pénzüknek, írta a hétfői Financial Times.


Kovács László
A londoni üzleti napilap szerint valószínűleg Hongkong és Szingapúr is az EU célkeresztjébe kerül, annak a törekvésnek a jegyében, hogy az összességében eurószázmilliárdokat külföldre menekítő uniós állampolgárokat is megadóztassák. A 25 EU-tagállam adóügyi illetékeseinek hétfői brüsszeli üléséhez időzített cikk szerint Kovács László azt reméli, hogy az év végéig felhatalmazást kap a pénzügyminiszterektől tárgyalások elkezdésére Hongkonggal és Szingapúrral.

A Financial Times azt írja, az EU-bizottságnak nincsenek pontos adatai a probléma mértékéről, de például csak a német állampolgárok becslések alapján 300-500 milliárd euró közötti megtakarítást tárolnak külföldi számlákon. A lap szerint Kovács Lászlónak az a véleménye, hogy az EU-n kívüli európai megtakarítások megadóztatásáról szóló direktíva viszonylagos kudarcát - Svájcban mindössze 100 millió euró adót sikerült behajtani az ott tárolt hatalmas uniós lakossági megtakarítások után - az okozta, hogy bizonyos európai pénzek tovább vándoroltak Ázsiába.

A Financial Times arra számít, hogy Szingapúr ellenáll bármilyen kezdeményezésnek, amely károsíthatja magánbanki szektorát, emellett a szingapúri pénzügyi felügyelet "eltúlzottnak" is tartja az oda irányuló jelentős átutalásokról szóló híreket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!