Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kovács László kiveti a hálóját Ázsiára

2006.09.04. 13:09
Kovács László uniós adóügyi biztos a gazdag ázsiai pénzügyi központokra is kivetné az EU adóhálóját, mivel egyes jelek szerint az adóelkerülők mind távolabbi menedékeket keresnek pénzüknek, írta a hétfői Financial Times.


Kovács László
A londoni üzleti napilap szerint valószínűleg Hongkong és Szingapúr is az EU célkeresztjébe kerül, annak a törekvésnek a jegyében, hogy az összességében eurószázmilliárdokat külföldre menekítő uniós állampolgárokat is megadóztassák. A 25 EU-tagállam adóügyi illetékeseinek hétfői brüsszeli üléséhez időzített cikk szerint Kovács László azt reméli, hogy az év végéig felhatalmazást kap a pénzügyminiszterektől tárgyalások elkezdésére Hongkonggal és Szingapúrral.

A Financial Times azt írja, az EU-bizottságnak nincsenek pontos adatai a probléma mértékéről, de például csak a német állampolgárok becslések alapján 300-500 milliárd euró közötti megtakarítást tárolnak külföldi számlákon. A lap szerint Kovács Lászlónak az a véleménye, hogy az EU-n kívüli európai megtakarítások megadóztatásáról szóló direktíva viszonylagos kudarcát - Svájcban mindössze 100 millió euró adót sikerült behajtani az ott tárolt hatalmas uniós lakossági megtakarítások után - az okozta, hogy bizonyos európai pénzek tovább vándoroltak Ázsiába.

A Financial Times arra számít, hogy Szingapúr ellenáll bármilyen kezdeményezésnek, amely károsíthatja magánbanki szektorát, emellett a szingapúri pénzügyi felügyelet "eltúlzottnak" is tartja az oda irányuló jelentős átutalásokról szóló híreket.