Eleonóra
-1 °C
2 °C

Menekülnek az online kaszinók

2006.11.06. 08:35
Az internetes szerencsejátékot kínáló cégek fejvesztve menekülnek az Egyesült Államokból, míg Európa az online fogadás paradicsomává válik. A becslések szerint 70 milliárd dolláros európai szerencsejáték-szegmens a legnagyobb bevételt hozó francia és német piacon meglévő tiltások ellenére is folyamatosan növekszik.

Jövőre Olaszországban lehetővé válik a legális online lottó-, bingó- és sportfogadás, Nagy-Britannia engedélyezi a privát online szerencsejáték-oldalakat; Belgium törvénymódosításokat kezdeményez, Ausztriában pedig már hónapok óta legális az internetes sportfogadás.

Az európai piac fellendülését jól mutatja, hogy a Starbet osztrák bukmékercég további terjeszkedéseket tervez Német-, Spanyolországban, Portugáliában és Törökországban. A cég olyan helyiségeket alakít ki, ahol lehetőség van internetes fogadásokban, valamint egyéb szerencsejátékban való részvételre: csak Németországban 62 Starbet-bolt nyílik a tervek szerint, ezek részben magán-, illetve bérleti, részben franchise-rendszerben üzemelnek majd.

Jó helyre kell költözni

Az európai licenc miatt kicsit sem aggódó cég a fent említett országok után hazánkban is szeretné megvetni a lábát. A Der Standard úgy értesült, hogy a Starbetnek Európára érvényes máltai engedélye van, és reményei szerint nem jut majd a Bwin sorsára, amelyet Németországban éppen a hiányos engedélyek miatt tiltottak be.

A Starbet nem az egyetlen cég, amely Máltára helyezte székhelyét: a déli adóparadicsomba települt szinte az összes, Magyarországon is elérhető online bukmékercég, mint az Expekt, a Bet-at-home és az Unibet. A világ legnagyobb online fogadócégei összesen hétmilliárd dolláros veszteséget könyvelhettek el az Egyesült Államokból való kitiltás után.

A legnagyobb kárt a World Gaming Plc. szenvedte el; a társaság részvényeinek értéke 80 százalékot csökkent. A tengerentúlon eddig is tiltott volt az online szerencsejáték, amely évi 12 milliárd dolláros üzletet jelentett a társaságok számára, azonban ez idáig egyetlen hatóság sem lépett fel ellenük.

Szórjuk a pénzt szerencsejátékra

Magyarországon a szomszédos államokkal összehasonlítva a bruttó nemzeti termékhez képest kétszer annyit költenek hagyományos szerencsejátékokra; ez részben a szervezettségnek, részben a hagyományoknak köszönhető. Az állami monopóliumot élvező Szerencsejáték Zrt. internetes szerencsejátékból származó forgalma hetente mindössze 12 millió forint a 2,4 milliárdos összforgalomból.

Somorai László, a társaság marketingigazgatója úgy tájékoztatott, hogy a világhálón több népszerű játék elérhető, olyanok, mint az ötös, a hatos és a skandináv lottó, valamint a joker, a kenó, a tippmix, a totó és a góltotó. A legtöbben tippmixet játszanak online. A Szerencsejáték Zrt. folyamatosan tervezi újabb játékok internetes bevezetését, lesz legális póker és más is.

Keménykedés gyengén

Magyarországon csekély sikerrel próbálják meg fenntartani a szerencsejáték állami monopóliumát, hiszen az illegálisan működő cégek ellen egyik hatóság sem tud eredményesen és véglegesen fellépni. A Szerencsejáték Felügyelet már korábban kezdeményezett eljárást a Magyarországot online honlapokkal bombázó fogadócégek ellen a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél (FVF) és a rendőrségnél egyaránt, de ezek eddig nem vezettek eredményre.

Az online szerencsejáték-társaságok nem a Magyar Köztársaság területén működnek, viszont ajánlati tevékenységük a magyar közönség számára is hozzáférhető – jelentette ki Oravecz László, a Szerencsejáték Felügyelet főosztályvezetője. A törvényi előírások ezért ezt a hozzáférhetőséget biztosító közvetítői, reklám- és propagandatevékenységet végző társaságok szankcionálását teszik lehetővé, reklámfelügyeleti eljárás keretében. Internetes hirdetés esetében is csak akkor, ha az a honlap Magyarország területén működik. A törvénymódosítások hatálybalépése óta tizenöt eljárás indult tiltott szerencsejátékot hirdető reklámmal kapcsolatban az FVF-nél, többek között az MLSZ egykori támogatójával, az osztrák Bwinnel kapcsolatban. Az ez idáig kiszabott büntetések másfél millió forint körül voltak.

Marten Forste, az Expect.com partnerkapcsolati igazgatója a Világgazdasághoz eljuttatott közleményében kifejti, hogy a jelenlegi magyarországi szerencsejáték-szabályozás egyértelműen megsérti az Európai Unió alaptörvényét. Az Európai Bíróság számtalan esete bizonyítja: annak ellenére, hogy a tagállamok között bizonyos esetekben korlátozható a szolgáltatások szabad áramlása, ez nem alapulhat diszkrimináción vagy hazai szolgáltatás indokolatlan preferálásán. Expect.com Magyarország néven a cég több hazai sportoldalt is szponzorál. Az Expect.com bukmékerhonlapot 1999-ben alapították, és először a skandináv országokban volt elérhető. A cég folyamatosan bővítette ügyfélbázisát, forgalmát és az európai piaci részesedését.