Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az EU vigyáz a légitársaságok versenyének tisztaságára

2001.09.24. 15:51
Az Európai Bizottság lépéseket tesz annak érdekében, hogy ne idézzenek elő piaci torzulásokat azok az állami intézkedések, amelyek az Egyesült Államok elleni terrortámadások nyomán nehéz helyzetbe került légitársaságok megsegítését célozzák - közölte hétfőn a testület egyik illetékese.
Az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek a hét végén megállapodásra jutottak arról, hogy a tagországok a rendkívüli helyzetre való tekintettel hitelgaranciákkal támogathassák a biztosítási díjak óriási mértékű emelkedésével szembekerülő légitársaságokat. Ennek feltételeként azonban kikötötték, hogy az intézkedések csak egyhónapos átmeneti időszakra szólhatnak, és kizárólag a terrorizmussal vagy háborús helyzettel kapcsolatos kockázatokra terjedhetnek ki.

Nincs közvetlen állami támogatás

Közvetlen állami támogatásokat az EU alapszerződései a mostanihoz hasonló kivételes helyzetekben sem engedélyeznek. Loyola de Palacio asszony, a bizottság közlekedési kérdésekért felelős tagja ezt újból megerősítette a múlt héten, amikor találkozott az érintett cégek képviselőivel. A tagországok ezt követően, kompromisszumos megoldásként döntöttek a szigorú feltételekhez kötött szükségintézkedésekről, hangsúlyozva egyúttal, hogy a lehető legrövidebb időn belül vissza akarnak térni a normális kerékvágásba.

Szakértői csoport figyeli a versenyt

A bizottság a maga részéről felkérte a tagállamokat, hogy értesítsék minden ilyen intézkedésükről. A tájékoztatások alapján alkalmi szakértői csoport fogja megvizsgálni, hogyan lehet a támogatások összehangolásával elejét venni a versenyfeltételek torzulásának, a bizottság pedig a jövő hónap közepén beszámol az eredményekről a közlekedési miniszterek tanácsának - közölte az MTI.

Minden társaságra ugyanaz vonatkozik

Palacio szóvivője elismerte, hogy a vonatkozó uniós jogszabályok szigorú értelmezése alapján még az ilyen átmeneti szükségintézkedések is aggályosnak tekinthetők. Az adott esetben is csak azzal a feltétellel fogadhatók el, hogy a tagországok egységesen alkalmazzák őket, és valamennyi érintett társaságra egyformán vonatkoznak. De éppen ez az, amit a bizottság szakértőinek még vizsgálniuk kell.