Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A Levi's bezárja minden amerikai gyárát

2003.09.26. 12:28
A Levi Strauss úgy határozott, utolsó gyárait is bezárja az USA-ban és Kanadában. A döntés nyomán kétezer ember veszti el munkahelyét.
A százötven éves gyár a növekvő verseny miatt kényszerül rá, hogy megpróbálja költségeit csökkenteni, közölte a Financial Times. Az utolsó amerikai, San Antonió-i üzemet még idén becsukják, a maradék három kanadai gyár 2004-ben áll le végleg.

"A bezárások sajnos nehéz helyzetbe hoznak sok olyan embert, akik évekig keményen dolgoztak a cégért. De nincs más választásunk, kevés gyártó engedheti meg magának, hogy Amerikában tartson fenn üzemeket" - mondta Phil Marineau vezérigazgató.

A munkásokat képviselő szakszervezet nem a céget, inkább a kormányt kárhoztatja. "A bezárások újra megmutatják, mennyire rosszak az amerikai kereskedelmi szabályok. Teljes iparágak szűnnek meg, ahogy a cégek olcsóbb munkaerőt keresve kivonulnak az országból. A Levi Strauss nagyon sokáig megpróbált itt maradni. A kormány felelőssége, hogy már a cég sem bírja itt tovább" - közölte Bruce Raynor, a UNITE szakszervezet elnöke.

Szupermarketben

A Levi's a néhány éve indult szerkezetátalakítási programja keretében már hat amerikai és két európai üzemet bezártak. A Moody's azonban a cég pénzügyi helyzetére, adósságára, forgalmának csökkenésére hivatkozva a héten rontott a vállalat hitelbesorolásán. A Levi Strauss ennek ellenére közölte: a harmadik negyedévben a cég forgalma 6-7 százalékkal nőtt (nem utolsó sorban annak köszönhetően, hogy a vállalat történetében először engedélyezte, hogy farmereit szupermarketekben - a Wal-Martban - árulják).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!