Géza
-12 °C
-4 °C

A Lockheed kémkedés miatt pereli a Boeinget

2003.06.11. 16:01
A Lockheed Martin ipari kémkedés miatt keresetet nyújtott be a Boeing és annak három alkalmazottja ellen, közölte a Financial Times.
A felperes szerint riválisa titkos dokumentumokat szerzett meg, és így tudta megnyerni a nehéz hordozórakéták szállítására 1998-ban kiírt, kétmilliárd dollár értékű pályázatot. A Floridában benyújtott keresetben az áll, hogy a Boeing több állami és szövetségi törvényt, valamint a hadügyi közbeszerzésekre vonatkozó szabályokat is megsértette. A Lockheed a dokumentumok mellett kártérítést követel versenytársától.

Néhány alkalmazott

A Boeing korábban elismerte, hogy szabálytalanságokat követett el. Phil Condit vezérigazgató egész oldalas újsághirdetésekben közölte, hogy néhány alkalmazott valóban megengedhetetlen eszközökhöz nyúlt, de ellenük megtették a szükséges lépéseket, és a vállalatot néhány dolgozó alapján nem lehet elítélni.

Visszaadott papírok

A McDonnell-Douglas 1997-ben vette fel a Lockheed egyik korábbi mérnökét. A Boeing felvásárolta a McDonnell-Douglas-t, majd a mérnököt kirúgták, mert kiderült, hogy lockheedes dokumentumokat használt. A Boeing 1999-ben 37 ezer oldalnyi anyagot adott vissza, bár állítólag csak két dokumentum számított bizalmasnak.

A rakétákra kiírt pályázatot az igazságügyi minisztérium, a légierő és a Pentagon is vizsgálja.