Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Titkos egérút a londoni bankoknak

2005.07.12. 08:19
A múlt heti terrortámadások után kezd visszatérni Londonban az élet a normális kerékvágásba, az irodák újra megteltek, és egyre többen térnek be a belvárosi boltokba vásárolni, írta összefoglalójában a Napi Gazdaság. A merényletek napján nagybankok többsége igénybe vette a City-n kívüli számítógépes központot.
Kezd visszatérni a londoni élet a normális kerékvágásba, az emberek újra megjelentek munkahelyeiken, és egyre többen használják a metróvonalakat, illetve a vasúti hálózatot is. A metró nagy részét megnyitották az utasok előtt, a King's Cross állomáson történt robbantás miatt azonban egyes szakaszokat még most sem lehet használni.

Egyre több a vásárló is a londoni belvárosban, bár a hétvégén még több mint 20 százalékos volt az elmaradás az egy héttel korábbi szinthez képest. A múlt csütörtöki terrortámadások után hétfő volt az első valódi munkanap Londonban, ugyanis a közlekedési nehézségek miatt sokan szabadnapot vettek ki péntekre, emlékeztet a Napi Gazdaság.

Az üzleti élet szempontjából nem annyira maguk a robbantások okoztak károkat, hanem inkább a londoni közlekedési rendszer lebénulása. Voltak ugyan olyan nagyvállalatok, mint például a svájci UBS pénzintézet, illetve a Cable&Wireless telekommunikációs vállalat, amelyek kiürítették irodáikat, de a cégek többségének munkáját egyszerűen az tette lehetetlenné, hogy alkalmazottaik nem jutottak el a munkahelyükre.

A brit főváros pénzügyi központjában elsősorban az alkalmazottak hazajuttatása okozott problémát, ugyanis a Cityben a robbantások előtt kezdődött a munkaidő. Voltak olyan társaságok, amelyek buszokat bocsátottak alkalmazottaik rendelkezésére a munkaidő végén, sőt olyan cég is volt, amelyik ilyen esetekre szobákat foglalt belvárosi hotelekben a túl messze lakó munkatársak részére.

A Business Continuity Institute kutatóintézet szerint a brit vállalatok 70 százalékának volt akcióterve ilyen, illetve hasonló esetek kezelésére, és átlagosan egymillió fontot költöttek biztonsági kiadásokra az elmúlt esztendőben. A brit főváros felkészültségét mutatja, hogy a robbantások ellenére működőképesek maradtak a fontosabb londoni pénzügyi piacok.

Ezt az tette lehetővé, hogy a felügyeleti szervek a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után létrehoztak egy olyan titkos internetes kommunikációs lehetőséget, amelyen keresztül a hatóságok kapcsolatban tudtak maradni a nagyobb pénzintézetekkel, így biztosítva a pénzügyi rendszer stabilitását.

A nagybankok saját biztonsági szervezeteit is felkészítették merényletek esetére, és többségük rendelkezik a Cityn kívül elhelyezett, szükség esetén igénybe vehető számítógépes bázissal, amelyek közül többet most először igénybe is vettek. Erre valószínűleg nem a szükség kényszerítette őket, csupán az alkalmat kihasználva kipróbálták az ilyen helyzetekre kidolgozott rendszereket.