Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Eladták Anglia legdrágább luxusvilláját

2008.01.09. 14:58
A világ 278. leggazdagabb embere vásárolta meg a legdrágábbnak tartott, újépítésű luxusvillát Nagy-Britanniában. A brit főváros észak-nyugati részén található villát az izraeli gyémántmilliárdos Lev Leviev vásárolta meg, aki a "kacsalábon forgó, hét szobás kastélyért" nem tartotta túlzottnak a 35 millió fontos, vagyis 11,97 milliárd forintos vételárat.

Az első látásra irreálisan magas összeget azonban egyértelműen nem csak az elhelyezkedés indokolja, a villa jövőbeni lakói olyan luxus szolgáltatásokat élvezhetnek majd, mint a bálteremmé alakítható medence, a gombnyomásra mozivá átváltozó nappali vagy a saját használatra készült fodrászat.

A villában persze mindemellett a "szokásos" extrák is megtalálhatóak, így az edzőterem, gőzkabin, szauna és masszázsmedence nyújtotta kényelmet is élvezhetik a beköltözők. A kényelmi szolgáltatások mellett külsőségekre is adott a tervező, a fürdőt az aranyozott csaptelepek mellett arannyal futatott mozaik berakás díszíti.

Olga és Lev Leviev 35 millió fontot fizetett (forrás: Thisismoney)

A házat az ingatlanmágnás, Mansour Namaki megrendelésére William Bertram álmodta meg, így nem csoda, ha az árban olyan építészeti szempontból extrának számító elemek is benne foglaltattak, mint a 150 éve nem alkalmazott vésési technikák felelevenítése.

A hallban található lépcső elkészítésekor alkalmazták a franciák által kedvelt vésési technikát, melynek köszönhetően a lépcső sor nem kevesebb, mint 750 ezer fontot ér. Ugyancsak szép summát igényelt a szalonban található, kézzel vésett kandalló elkészítése, mely egy clivedeni kandalló másolata.

Medencéből bálterem

A történelmi hangulatot keltő elemek mellett persze a legújabb szórakoztató elektronikai berendezésekkel is felszerelték a villát. A világítást, a zenét, az ajtókat, a légkondicionálást, a fűtést és az infravörös biztonsági kamerákat akár a világ másik pontjáról is lehet szabályozni.

A villa megépítésekor 300 éves élettartammal számoltak, az építtető Namaki azonban még a beköltözés előtt inkább a Regent's Parkot választotta lakhelyéül. Az érdeklődőknek már az ezer dolláros brosúra átadása előtt is banki referenciákkal kellett bizonyítaniuk, hogy rendelkeznek a villa megvásárlásához szükséges forrásokkal.

Tükörterem

A poszt-reneszánsz építész atyja után Palladiónak nevezett villa az ingatlanpiac azon szegmensébe tartozik, melyet már nem érint érzékenyen az amerikai hitelválság kapcsán szigorodó hitelezési politika és a forrásszerzési lehetőségek beszűkülése. A luxusszegmensben az eladhatóságot az átlagos ingatlanokat tömörítő piac jellemzőitől eltérő tényezők befolyásolják.

A luxusvevők sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a lakás belső elrendezésére és az általa nyújtott extrákra, mint annak elhelyezkedésére. A Palladio azonban az elhelyezkedést tekintve sem jelent rossz vásárt, a villa ugyanis abban az utcában található, ahol többek között Ringo Starr, Lulu és Maurice Gibb is rendelkezik ingatlannal.