Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Zabálja a világ a McDonald's hamburgerét

2008.04.23. 07:44
Az USA-ban kifulladt, de világszerte még hat az évezred elején vett, a menük meg-, illetve az éttermek felújításával elért lendület. A cégcsoport nettó nyeresége az első negyedévben 24 százalékkal emelkedett, 946 millió dollára. Az USA-ban most minden étterembe kávébárokat terveznek.

Miközben az amerikaiak mintha kicsit ráuntak volna a McDonald's hamburgereire, az európaiak most kezdenek ráérezni az ízükre. Öt év óta először esett a világ legnagyobb étteremláncának forgalma az Egyesült Államokban: márciusban 0,8 százalékkal maradt el a tavalyitól. Ezt azonban több mint ellensúlyozta az európai fogyasztás 11 százalékos emelkedése, ami különösen Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban volt jelentős.

Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában a bővülés 9,4 százalékos volt - ebben a térségben 1 milliárd dollár értékű McDonald's-kosztot, főleg persze hamburgert fogyasztottak el, míg az európaiak közel 2,4 milliárdot költöttek a gyorséttermekben. A társaság árbevétele az első negyedévben 6,1 százalékkal, 5,61 milliárd dollárra nőtt, nettó nyeresége pedig - 24 százalékkal megugorva - 946,1 millió dollárt ért el.

Az új évszázad elején a 118 országban több mint 31 ezer étteremmel rendelkező, naponta több mint 50 millió vendéget kiszolgáló lánc dicsősége leáldozóban volt, ezért 2003-ban fordulatot hajtottak végre: olcsóbb ételekkel, egészségesebb salátákkal álltak elő, meghosszabbították a nyitva tartást és felújították az éttermeket. Ez olyan lendületet adott a cégnek, amely mostanáig kitartott, és szülőhazáján kívül még mindig hat. Ezért az Egyesült Államokban újabb forradalomra készül az 1940-ben alapított cég: két éven belül az összes amerikai éttermében kávébárokat állít fel, ahol az erre specializálódott Starbucks üzletlánccal versengve többfajta kávét kínál.