Auguszta
-3 °C
2 °C

Tizedével több a dollármilliomos

2005.06.10. 14:20
Tavaly 8,2 százalékkal nőtt a világon a dollármilliomosok összvagyona. Milliomosból is hatszázezerrel több van, jelenleg 8,3 milliónyian vannak.
A Merrill Lynch and Capgemini adatai szerint 30,8 ezer milliárd dollárra nőtt a világ milliárdosainak összvagyona, ez 8,2 százalékos növekedést jelent. A milliomosok száma is nőtt hatszázezerrel, vagyis 7,3 százalékkal. Jelenleg 8,3 millió embernek vagy egymillió dollárnál nagyobb vagyona.

Észak-Amerikában tíz százalékkal több milliomos van az idén, összesen 2,7 milliónyian vannak, így megelőzték Európát, ahol 2,6 millió milliomos van. Ázsiában nyolc százalékos volt a növekedés, ott most 2,3 millió milliomos van.

A Merrill Lynch alelnöke jelezte, hogy az elmúlt három év legnagyobb növekedésének lehettünk szemtanúi. A legtöbb új milliomos Szingapúrban, Hongkongban, Ausztráliában és Indiában emelkedett ki. Ha azt nézzük, hogy a most meggazdagodottak miből nyerték vagyonukat kiderül, hogy Dél-Afrikában és a Közel-Keleten az olaj árának növekedéséből profitáltak leginkább. Európában inkább a visszaesés volt jellemző, talán két ország - Nagy Britannia és Spanyoloszág - kivételével.