Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Román-magyar: kéz a kézben az euró felé?

2007.10.31. 08:19
Elemzők szerint Szlovákia már 2009-ben, hazánk viszont utolsóként érhet célba az euróért folyó versenyfutásban. A szakértők azt várják, hogy Magyarország és az elmúlt években szintén éltanulónak számító Románia csak 2014-ben vezetheti be az unió közös pénzét.

Magyarország Romániával együtt a kelet-európai EU-tagországok közül utolsóként, csak 2014-ben vezetheti be az eurót – derül ki a Reuters legújabb elemzői körkérdéséből. A 33 pénzügyi elemző és tanácsadó véleményén alapuló felmérés eredménye így hazánk szempontjából nem hozott változást a legutóbbi, áprilisi Reuters-pollhoz képest.

A teljes felmérés csupán három kérdésben módosította a fél évvel ezelőtti előrejelzést. A szakértők ugyanis most úgy látják, hogy Észtország és Litvánia egy évvel később, 2011-ben vezeti be a közös valutát, míg Bulgária nem jövőre, hanem csak 2009-ben lép be az euró előszobájának tekintett ERM II. árfolyam-mechanizmusba, ahol a nemzeti valuta árfolyama legalább két évig csak meghatározott mértékben térhet el az euróétól.

Az elemzők továbbra is úgy látják, hogy Szlovákia – az idén eurózóna-taggá váló Szlovénia után második kelet-európai tagállamként – 2009-ben bevezetheti a közös fizetőeszközt. Cseh- és Lengyelország esetében is változatlan a 2012-es előrejelzés. A szakértők szerint az utóbbi két tagállam és Magyarország esetében leginkább az államháztartási hiány mértéke jelenti a bevezetés fő akadályát.

Ezzel szemben a dinamikus GDP-bővülést felmutató balti országokban, illetve Romániában és Bulgáriában az infláció letörése számít a legnagyobb kihívásnak. A várhatóan 2009-ben bekövetkező szlovák pénzcsere, illetve az euróbevezetés szempontjából kedvező lengyel politikai fordulat minden bizonnyal arra ösztönzi majd a térség többi országát, hogy fokozza erőfeszítését az euróbevezetés feltételeinek teljesítésére – idézi a Reuters Simon Quijano-Evanst, az UniCredit elemzőjét.