Judit
2 °C
7 °C

Román-magyar: kéz a kézben az euró felé?

2007.10.31. 08:19
Elemzők szerint Szlovákia már 2009-ben, hazánk viszont utolsóként érhet célba az euróért folyó versenyfutásban. A szakértők azt várják, hogy Magyarország és az elmúlt években szintén éltanulónak számító Románia csak 2014-ben vezetheti be az unió közös pénzét.

Magyarország Romániával együtt a kelet-európai EU-tagországok közül utolsóként, csak 2014-ben vezetheti be az eurót – derül ki a Reuters legújabb elemzői körkérdéséből. A 33 pénzügyi elemző és tanácsadó véleményén alapuló felmérés eredménye így hazánk szempontjából nem hozott változást a legutóbbi, áprilisi Reuters-pollhoz képest.

A teljes felmérés csupán három kérdésben módosította a fél évvel ezelőtti előrejelzést. A szakértők ugyanis most úgy látják, hogy Észtország és Litvánia egy évvel később, 2011-ben vezeti be a közös valutát, míg Bulgária nem jövőre, hanem csak 2009-ben lép be az euró előszobájának tekintett ERM II. árfolyam-mechanizmusba, ahol a nemzeti valuta árfolyama legalább két évig csak meghatározott mértékben térhet el az euróétól.

Az elemzők továbbra is úgy látják, hogy Szlovákia – az idén eurózóna-taggá váló Szlovénia után második kelet-európai tagállamként – 2009-ben bevezetheti a közös fizetőeszközt. Cseh- és Lengyelország esetében is változatlan a 2012-es előrejelzés. A szakértők szerint az utóbbi két tagállam és Magyarország esetében leginkább az államháztartási hiány mértéke jelenti a bevezetés fő akadályát.

Ezzel szemben a dinamikus GDP-bővülést felmutató balti országokban, illetve Romániában és Bulgáriában az infláció letörése számít a legnagyobb kihívásnak. A várhatóan 2009-ben bekövetkező szlovák pénzcsere, illetve az euróbevezetés szempontjából kedvező lengyel politikai fordulat minden bizonnyal arra ösztönzi majd a térség többi országát, hogy fokozza erőfeszítését az euróbevezetés feltételeinek teljesítésére – idézi a Reuters Simon Quijano-Evanst, az UniCredit elemzőjét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?