Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

A Nestléé lehet a Chef America

2002.09.12. 10:21
A svájci Nestlé élelmiszeripari csoport megkapta az amerikai versenyfelügyelet engedélyét az amerikai Chef America, fagyasztott élelmiszereket gyártó vállalat megvételére. A Nestlé 2,6 milliárd dollárért szerzi meg a Chef Americát.
A Nestlé csütörtöki közleménye szerint a Chef America megszerzésével piacvezető lesz az Egyesült Államokban a három fő fagyasztottélelmiszer-kategória közül kettőben. A denveri székhelyű Chef America idei várható forgalma 720 millió dollár, az éves forgalom háromszorosát meghaladó vételár ezek szerint nem volt olcsó.

Mindent vinne

A Nestlénél augusztus végén nem cáfolták azokat a lapértesüléseket, hogy megvenné, 11,5 milliárd dollárért, az amerikai Hershey Foods Corp. csokoládégyárat is. A Nestlé nemrég a Ralston Purina állateledel-gyártó 10 milliárd dolláros átvételével is bővítette amerikai jelenlétét.

A Egyesült Államokban klasszikusnak számító, a nemzeti folklórhoz tartozó Hershey csokoládégyárért hírek szerint versenyben van a Kraft Foods és a brit Cadbury Schweppes is. A befektetők nem díjazták a Hershey-vétel hírét - a Nestlé ára csökkent a zürichi értéktőzsdén -, mert hovatovább túl költségesnek tartják a vállalat terjeszkedését.

Növekedhet az adósság

A Nestlé mindazonáltal jó eredményeket jelentett augusztus közepén az első félévről. A tiszta nyeresége 5,66 milliárd svájci frank volt a tavalyi első félévi 3,15 milliárd svájci frank helyett, a működési eredmény 5,2 milliárd svájci frankra nőtt 4,58 milliárdról, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 6,64 milliárdra 5,89 milliárdról, a félévi értékesítés 44,22 milliárd svájci frank volt, a tavalyi első félévi 41,24 milliárd helyett -, és a növekedés főleg az új szerzeményeknek volt köszönhető. Ám a vállalatcsoport adóssága még 16,2 milliárd svájci frank volt a félév végén, a tavaly év végi 19,4 milliárd helyett. Ha a Nestlé újabb drága beszerzésekbe fog, adóssága ismét növekedhet.