Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Zavarja az EU-t az újak gyors növekedése

2006.02.13. 10:02
Brüsszeli információk szerint Észtország túlságosan gyorsan növekszik, ami gerjesztheti az infláció bővülését. A balti országban ez akár az euró jövő évre tervezett bevezetését is veszélyeztetheti. A túl gyors gazdasági növekedés miatt a közép-európai térség, így hazánk is számíthat kritikára, holott nálunk évtizedes rekordokat dönt az infláció alacsony szintje.
Az európai uniós tagállamok közül a második leggyorsabb növekedést felmutató Észtországot megfedhetik az uniós pénzügyminiszterek, mert a balti ország túl gyors növekedése inflációt gerjeszt, ami kitolhatja az euró 2007-re tervezett bevezetését - értesült a Bloomberg, amely szerint ez a kritika az egész kelet-közép európai régiót, így Magyarországot is érzékenyen érintheti.

Az uniós pénzügyminiszterek holnap nyilatkoznak a kérdéssel kapcsolatban, az ülés pedig még ma elkezdődik az eurózóna minisztereinek találkozójával Brüsszelben. Az 1,3 milliós Észtország példája megmutathatja, hogy miképp kezeli majd az EU a nagyobb régiós gazdaságokat, azaz Lengyelországot, Csehországot, illetve Magyarországot - írja a Bloomberg.

Észtország az öt maastrichti kritérium közül négyet teljesít, egyedül az inflációval vannak gondok a balti országban. A fogyasztói árak növekedése tavaly 4,1 százalékos volt, szemben a 2,5 százalékos céllal. Az észt kormányzat szerint az év második felében csökkenhet a kívánt szintre az infláció, ez azonban túl késői lehet a 2007-es euróbevezetéshez. Az észtek azzal érvelnek, hogy az inflációs kritériumnak nem is kellene a lemaradásukat behozó új tagállamokra vonatkozni, ugyanis az árak emelkedését nem a túlzott állami költekezés fűti, hanem a felzárkózási folyamat.