Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egekben az olajár

2004.09.29. 08:58
Valamennyi szakértő szerint indokolatlan az olajárak emelkedése, ám azok mégsem hallgatnak rájuk, s minden kategóriában megdöntötték tegnap az eddigi csúcsokat. A magas árak hatása jövőre lesz érezhető Magyarországon.
Az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára 1983, a kontraktusos kereskedés bevezetése óta a legmagasabbra emelkedett tegnap, 50,57 dollárra, és később se ment le 50 dollár alá, míg a londoni Brent nyersolaj szintén rekordot döntött 46,80 dollárral, ahonnan csak 46,50-ig ereszkedett.

Nigériai fenyegetés

Az újabb árhullám Nigériából indult el, ahol a felkelők "népirtással" vádolták meg az olajtársaságokat, és közölték, hogy október elsejével hadat üzennek nekik. A leginkább érintett Shell és Agip szerint sem a vád, sem a fenyegetés nem új, és nem hagynak fel a kitermeléssel. Ennek ellenére sem ez, sem Szaúd-Arábia azon bejelentése nem nyomta le az árakat, hogy tovább növeli termelését.

Tehetetlen az OPEC

A világ olajexportjának több mint felét adó OPEC már most is 30 millió hordó olajat termel ki naponta, és mint elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz olajügyi miniszter tegnap kijelentette, a szervezet képtelen letörni az árakat. A baj azonban nem a kitermeléssel van. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezérigazgatója, Claude Mandil kijelentette, hogy a kínálat meghaladja a keresletet, csupán a veszélyhelyzetek szülte félelmek nyomják fel az olajárat, így értelmetlen volna stratégiai tartalékokat a piacra dobni.

Negatív hatások

Loyola de Palacio, az Európai Unió energiaügyi biztosa úgy nyilatkozott, hogy a november másodikai amerikai elnökválasztás után mérséklődni fog az árnyomás - írta a Reuters, alapvetően azonban az egész árhullámot spekulációs eredetűnek minősítette.

Miközben Gerhard Schröder német kancellár hangsúlyozta, hogy pánikra semmi ok, a magas olajárnak is csak korlátozott hatása van a világgazdaságra, legfőbb szakértői - Hans Eichel pénzügy- és Wolfgang Clement gazdasági miniszter - szerint mind a német, mind a globális gazdasági növekedést veszélyezteti a tartósan magas olajár, és meg kell találni a módját egyetlen tényleges oka, a spekuláció letörésének.

Az üzemanyagárak "tehetnek" arról is, hogy bár az év első nyolc hónapjában 18,7 százalékkal nőtt a légitársaságok utas- és 14,2 százalékkal teherforgalma, nemzetközi szövetségük, az IATA úgy látja: idén a vártnál 10 milliárd dollárral többet kénytelenek üzemanyagra költeni, emiatt összesen 3-4 milliárd dolláros veszteséggel fogják zárni ezt az évet.

Hazai kilátások

Magyarországon a tartósan magas olajár alapvetően két területre, az inflációra és a folyó fizetési mérlegre lehet érdemi hatással. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint azonban egyelőre csupán marginális hatás várható. A fogyasztói árszínvonal esetében a gépjármű-üzemanyagok súlya az fogyasztói kosárban csupán öt százalék körüli, így a benzinár változása csak nehezen okoz érdemi módosulást. A szakértők szerint a magas olajár közvetlenül egy-két tized százalékponttal növelheti idén az inflációt, a közvetett árfelhajtó hatást pedig inkább jövőre érezhetjük. (Ha azonban a dollár erősödésnek indul a forinttal szemben, az inflációs várakozások akár három-négytized százalékponttal is növekedhetnek.)

A kőolajár mozgása csak közvetetten gyakorol hatást a magyarországi üzemanyagárakat nagymértékben meghatározó nemzetközi motorbenzin és gázolaj jegyzéseire. Ráadásul továbbra is csökkenti a drágulást az a szabályozás, amely szerint a hektikus ármozgások miatt a költségvetés lemond a jövedéki adó egy részéről. Amennyiben két héten át az árszint a költségvetés tervezésénél alkalmazott átlagár (a 95-ös benzin esetében 250, a gázolajnál 225 forint) fölé emelkedik, akkor a növekmény áfatartalmának megfelelő mértékben csökken a drágulás; ez a gyakorlatban tíz forint emelkedésnél két forintos mérséklést jelent.

A folyó fizetési mérleg esetében sem valószínű még, hogy az idén jelentős gondokat, azaz komoly kiadásnövekedést okozna az olajár emelkedése, mivel egyelőre a dollár gyengülése mérsékli a többletköltséget. A magasabb benzinár okozta 100-200 millió eurós nagyságrendű pluszkiadás pedig sokat nem dob a külkereskedelmi mérleg hiányán.