Klaudia
-4 °C
2 °C

Osztrák tárgyaló oldotta meg az orosz-ukrán gázvitát

2006.01.13. 16:33
A Der Spiegel szerint Wolfgang Putschek, a bécsi székhelyű Raiffeisen Investment részvénytársaság igazgatótanácsának tagja simította el Oroszország és Ukrajna között a gázárvitát.

Az egész világ csak ámult, amidőn január elején - az orosz "gázcsap" elzárása után pár nappal - Moszkva és Kijev mégis egyezségre jutott az Ukrajnába exportált orosz földgáz áráról, és a verbális ütésváltások után a szláv testvérek derűsen omlottak egymás karjaiba - mintha mi sem történt volna. Pedig a színfalak mögött sok minden történt, méghozzá roppant érdekes dolgok - derül ki a Der Spiegel írásából.

Kulcsszereplő

A "gázárvita" elsimításában a kulcsszereplő Wolfgang Putschek volt, a bécsi székhelyű Raiffeisen Investment részvénytársaság igazgatótanácsának tagja, egyben az rt. képviselője a RosUkrEnergo (RUE) elnökségében. Ez utóbbi cég kapta a feladatot Moszkvától, hogy olcsó közép-ázsiai nyersanyag "bekeverésével" tegye elviselhetővé Kijev számára a dráguló orosz földgáz árát.

Ezzel a húzással mindenki "arcvesztés" nélkül kerülhetett ki a vitából: az oroszok, akik a hatályos szerződések dacára egyszer csak világpiaci gázárat akartak kérni a tavaly óta nyugati kurzusra váltott ukránoktól; és az ukránok is, akik elvileg ugyan piacgazdaságról papolnak, ám nem hajlandók belátni, miért kellene nekik ötször akkor árat fizetniük a földgázért, mint a Moszkva-barát fehéroroszoknak.

A feladat nem volt nehéz Putschek számára, akit mindig akkor keresnek meg, amikor zűrös dolgok vannak terítéken - például amikor a RUE céget a maffiával hozzák kapcsolatba, vagy a sajtó fekete pénzekről és/vagy adócsalásról ír. Hogy kinek a fölkérésére kapcsolódott be az ukrán-orosz vitába Putschek, arról az elegáns bankár nem kívánt nyilatkozni: megbízói "bizalmas kezelést" kértek...

Csak annyit árul el róluk, hogy "becsületes üzletemberek", minden ellenőrizve lett. Az pedig "teljességgel elképzelhetetlen", hogy Szemjon Mogiljevics vagy emberei állnának az ügylet hátterében, amint azt az ukrán titkosszolgálat főnöke gyanítja egy tavaly nyári nyomozás alapján.

Ismerős

Mogiljevics jó ismerőse az amerikai és a magyar nyomozóknak is: a - többek között - orosz, magyar és izraeli állampolgársággal is rendelkező férfit tíz éve alvilági keresztapaként tartják nyilván. Az Egyesült Államokban csalás és pénzmosás miatt 390 évnyi börtön vár rá, ám az FBI évek óta bottal üti a nyomát.

Hogy ki szedi le a sápot a RUE-nél, azt homály fedi. Bécsi bankárkörök azt terjesztik, hogy a cég másik "felét" is a Gazprom ellenőrzi, strómanokon keresztül. Eszerint a Raiffeisen Investment AG csupán álcázó firhang a vad 90-es évek óta bejáratott darabban, amelynek főszereplői a gázmenedzserek. Ők azok, akik a transzfer üzletek során alaposan megtömik a saját zsebüket. A RUE éves forgalma hétmilliárd dollár.

Putschek nem kívánta kommentálni a Gazprom szerepéről szóló pletykát. Ugyanakkor magától értetődőnek nevezte azt a kérdést, vajon miért nem maga a Gazprom - a világ legnagyobb földgázkészleteinek és az értékesítést szolgáló csővezeték-hálózatnak az ura - veszi a saját kezébe Ukrajna és a többi külföldi fogyasztó ellátását. Miként azt sem, miért hozott létre a Gazprom egy közvetítő vállalatot, amely az üzletek révén évi több százmillió dollár nyereségre tesz szert.

A válasz őt nem érdekli - közölte Putschek, elárulva: a RUE legkésőbb 2007 közepén a tőzsdére kerül, akkor a világ majd megismerheti a tulajdonosi viszonyokat.

Emlékezetes, hogy 2004 decemberében, egy eladdig teljesen ismeretlen cég nevében két hajlott hátú könyvelő vásárolta meg a Putyin ügyészsége által szétvert YUKOS orosz olajkonszern legértékesebb cégét - hogy legott eladja azt a Rosznyefty állami olajtársaságnak. Hasonló meglepetések a RUE esetében sem zárhatók ki - írta a Der Spiegel.