Emőke
-4 °C
9 °C

Véget ért a gázháború

2006.01.04. 11:29
Két országnak, Ukrajnának és Moldovának leállította a gázszállítást január elsején az orosz állami tulajdonban lévő Gazprom, miután nem tudtak megegyezni az árakról. Hétfőn még úgy tűnt, az orosz-ukrán gázháborúnak egész Európa az áldozata lehet nemcsak az árak emelkedése miatt, hanem azért is, mert még igencsak kérdéses, honnan lehet pótolni a kieső mennyiséget. Keddre Európában helyreállt a gázellátás, de a rendszer még nem volt stabil. Szerdán megszületett az ármegállapodás, véget ért a gázháború.
Noha csak vasárnap, január elsején zárta el Oroszország az ukrajnai gázcsapot, a gázháború már tavaly nyáron elkezdődött, amikor elkezdtek tárgyalni arról: a 2005. december 31-ig érvényes ezer köbméterenkénti 50 dolláros árat milyen mértékben emeljék ez év január elsejétől.
Klikk a képre
Kattintson a nagyításhoz

Az orosz állami tulajdonban lévő Gazprom 230 dollárra emelte volna a tarifát, ami, noha drasztikus emelésnek számít, önmagában nem lett volna magasabb a megszokott piaci árnál. Az ukránok ezzel szemben kezdetben még az 50 dolláron is csökkentettek volna, majd 80 dollárig voltak hajlandók elmenni; igaz, ahhoz hozzájárultak, hogy négy év alatt elérjék az oroszok által kért 230 dollárt. Vita volt emellett abból is, hogy Ukrajna fenn akarta tartani magának a jogot arra: a területén áthaladó gázból 15 százalékot tranzitdíj fejében lecsapoljon, amihez a Gazprom nem járult hozzá. Az orosz-ukrán gázárvitáról és a mögöttes politikai tartalomról részletesebben >>

A Gazprom nem garantált, de ígér

Miután a két ország nem tudott megállapodni, Oroszország beváltotta fenyegetését, és január elsején, vasárnap délelőtt leállította az Ukrajnának szánt gázszállításokat. A cég szóvivője akkor, az ukrán gázcsapok lezárásával egyidejűleg azt közölte: a Nyugat- és Közép-Európába (így Magyarországra is) irányuló tranzitgáz teljes mennyiségben áramlik tovább három vezetéken. A gázcsap elzárásáról bővebben >>

Vasárnap délután az orosz cég már azzal vádolta Ukrajnát, hogy a tranzitgázt használja. Az orosz cég szóvivője szerint ugyanis Ukrajna nyugati határain, vagyis az ukrán gázvezetékrendszer kimeneteinél a gázleadás esését regisztrálták szinte valamennyi mérőállomáson.

A Gazprom már múlt szerdán - egy nappal azelőtt, hogy a magyar külügyminisztériumba először kérették be a gázügy miatt a két ország budapesti nagykövetét - arról tájékoztatta a Mol-t: nem tudják garantálni, hogy az ukrán fél a földgázszállítmányt maradéktalanul eljuttatja az ukrán-magyar határra, annak ellenére, hogy az orosz-ukrán határon átadják a szerződött mennyiséget.

Az Indexnek hétfőn délelőtt sikerült elérnie a Gazprom egyik illetékesét, aki neve elhallgatását kérve úgy nyilatkozott, hogy az orosz nagyvállalat teljesíti szerződésben vállalat kötelezettségeit, és szállít gázt az európai országoknak. Az orosz cég ekkorra már megfigyelőket küldött az orosz-ukrán határra és azokra az állomásokra, ahonnan Ukrajna felé továbbítják az energiahordozót.

A Gazprom illetékesének nyilatkozata ellenére kétséges, hogy valóban rendben küldik-e az orosz gázt. Erre utal legalábbis az, hogy hétfőn a déli órákban a Gazprom alelnöke, Alexander Medvegyev megígérte Kóka János gazdasági miniszternek: megtalálják azt a műszaki megoldást, amivel biztosítható Magyarország számára a szerződött gázmennyiség. Az orosz cég azt is megígérte, hogy 24 órán belül visszaállítják a rendszert. Bővebben >>

Korlátozás nem lesz, átállás volt

A magyar határon hétfőtől megkezdődött a gázcsövekben a nyomás csökkenése. A rekordkiesés hajnalban 57 százalék volt, a Mol napközben azt közölte, hogy 40 százalékkal csökkent a gázimport, bár a cég szerint a Gazprom még nem sértett szerződést. A gazdasági miniszter szerint hétfő délután a csövekben a nyomás 30-35 százalékkal volt kisebb, de már stagnált, nem esett tovább a nyomás szintje. A Mol közlése szerint egyes pillanatokban a szokásos mennyiség alig több mint negyven százalékára csökkent az Ukrajnából érkező gáz mennyisége.

A Mol így is 30 százalékkal több gáz volt hétfőn, mint amennyit Magyarország teljes fogyasztása jelent, így egyelőre semmilyen korlátozásról nincs szó. Ennek ellenére az ipari nagyfogyasztóknak javasolták, hogy álljanak át a kőolajra. A tatabányai és csepeli erőmű már átállt, ennek költségeit nem a cégek és nem is a fogyasztók viselik, hanem az állami tulajdonú MVM Rt., a további átállásokról kedden várható döntés. A Mol közlése szerint 34 olyan cég van, amely az olcsóbb gázár fejében olyan szerződést kötött, hogy vállalja gáz helyett esetenként alternatív fűtőanyagokat felhasználást. Részletesebben a Mol állásfoglalásáról >>

Az biztos, hogy a lakossági fogyasztás nincs veszélyben: Kóka János szerint amíg nem lesz tíz fokkal hidegebb, változatlan feltételekkel biztosíható a gázellátás mindenkinek. A gazdasági miniszter hozzátette, ha ennél hidegebb lesz, és továbbra is akadozik az orosz gázimport, a lakossági és kommunális fogyasztóknak akkor sem kell tartaniuk gázkorlátozástól. Ők ugyanis a napi fogyasztást negyven százalékát használják el, és ekkora mennyiséget az orosz behozataltól függetlenül is lehet biztosítani.

Európai válság jöhet

A hazai energiapolitikáért felelős gazdasági miniszter szerint az orosz-ukrán gázháborúnak hamarosan véget kell érnie, hiszen mindkét országra komoly nemzetközi nyomás nehezedik. Ennek ellenére elképzelhetőnek nevezte a válság elhúzódását. Ez azonban nemcsak hazánkra lenne káros hatással, hanem kontinensszerte komoly válságot okozhat.

Európa behálózva - az orosz gáz útja

Egyrészt azért, mert számos nyugat- és közép-európai állam függ az olcsó orosz gáztól. Ezekben az országokban - Ausztria, Románia, Horvátország, Lengyelország, Franciaország, Csehország, Szlovákia - hazánkhoz hasonlóan számottevően csökkent hétfőn a gáznyomás és az orosz gázimport. Ha az orosz gázt pótolni kell, akkor azt csak drágább, észak-európai gázzal lehetne.

A feltételes mód azonban nem véletlen: a kontinensen ugyanis nincsen jelentős szabad kapacitás. Így az orosz gáz kiesése akár komoly ellátási válságot is okozhat az európai energiaszektorban. A szakemberek ugyanakkor nem ennyire pesszimisták: szerintük a két ország napokon belül meg fog állapodni. Ahogyan azt az ukrán-magyar energiakereskedelemben korábban részt vevő szocialista parlamenti képviselő, Kapolyi László volt ipari miniszter megfogalmazta: az ügy vége megegyezés lesz, csak jelenleg a politikai és a gazdasági kérdések keverednek az ukrán vezetés fejében.

Hétfő este helyreállt a gázellátás

A gázellátás hétfőn este kilenc óra körül helyreállt, a magyar határon, Beregdarócnál a beérkező gáz nyomása és mennyisége ismét elérte a szerződött értéket. A Mol és a Gazprom szerződése szerint a nyomásnak legalább 40 barnak kell lennie, a csövekben kedd délelőtt 40 és 50 bar közötti, kedd délben 50 baros nyomást mértek.

A kormányfő kedden délelőtt a gazdasági és a külügyminiszter társaságában találkozott a Mol vezérkarával. Gyurcsány Ferenc ezt követően elmondta: januárban kerül a parlament elé az a törvényjavaslat, amely értelmében egymilliárd köbméteres stratégiai gáztároló épülhet 2010-re. Hazánk emellett közös európai energiapolitika megalkotását kezdeményezi, és szeretné elérni, hogy megépüljön az a négymilliárd euróba kerülő, ezer kilométeres vezetékhálózat, amely az Adriától juttatna el cseppfolyós állapotú gázt Európa belsejébe, így hazánkba is. A miniszterelnök leszögezte: a krízis miatt sem a gáz, sem a villamos áram ára nem emelkedik. A keddi találkozóról további részletek >>

Kedd: nem stabil a rendszer

A gáz nyomásszintje keddre visszatért ugyan 40 bar fölé, ám napközben jelentősen ingadozott. Mindez azt jelenti, hogy az ukrán rendszer nem tudott beállni egy stabil üzemmódra, ez pedig azt jelenti, hogy a helyzet Magyarországon sem üzembiztos - mondta Zsuga János, a Mol Földgázszállító Rt. vezérigazgatója kedden. A gazdasági miniszter szerint 150 milliárd forintba kerülhet a stratégiai tározó megépítése, amely akkor is biztosítana húsz napra elegendő gázt, ha teljesen leállna az import. Bővebben >>

A gázháború vége

Oroszország felújítja földgázszállítását Ukrajnának, miután megszületett az ármegállapodás, közölték a Gazpromnál szerdán Moszkvában. Ukrajna 95 dollárért kap gázt, de nem a Gazpromtól, hanem attól a vegyesvállalattól, amely 230 dollárért veszi meg azt az orosz cégtől. A megállapodás öt évre szól, és lehetővé teszi az európai gázellátás stabilizálását is. Részletek >>