Konstantin
12 °C
25 °C

Az OTP kivonul a román magánnyugdíjpiacról?

2008.03.05. 16:37
Az OTP Romania eladni készül az OTP Fond de Pensii kötelező magánnyugdíj-pénztárának ügyfélportfolióját, értesült a Ziarul Financiar című gazdasági napilap, a magyar biztosító azonban nem erősítette meg az információt.

A bukaresti újság szerdai száma hírül adja, hogy meg nem nevezett piaci forrásokból úgy értesült: az OTP már elkezdte a tárgyalásokat a piacon jelen lévő más szereplőkkel ügyfélportfoliója eladása végett. A lap emlékeztet, hogy a tavaly szeptemberben kezdődött négyhónapos csatlakozási időszak során az OTP meglehetősen lemaradt az ügyféltoborzási versenyben, és mindössze 20 347-en iratkoztak be hozzá.

A Ziarul Financiar emlékeztet arra, hogy a törvény szerint minden biztosítónak a működése kezdetétől számított három éven belül legalább 50 ezer ügyféllel kell rendelkeznie, de a pénztárak becslése szerint ahhoz, hogy a beruházás megtérüljön, egy piaci szereplőnek legalább 100-150 ezer ügyfél pénzét kell kezelnie. Az eladás szándékról szóló értesülést az OTP Fond de Pensii illetékesei nem kívánták kommentálni.

A Ziarul Financiar emlékeztet arra, hogy Vasile Marius Florea, az OTP Fond de Pensii volt elnöke tavaly decemberben távozott a vállalattól. A lap úgy tudja, hogy Florea döntése is összefüggésben áll a biztosító eladási szándékával. A lap szerint az OTP hétmillió eurót ruházott be csak a romániai biztosítóba.

Az OTP-hez hasonló helyzetben van a szlovén Prima Pensie is, amely csak 0,5 százalékos szeletet volt képes kihasítani a kötelező magánnyugdíjak piacából. A biztosítók eladása azonban egyelőre kivitelezhetetlen, mert hiányzik az ehhez szükséges törvényes keret. Ennek kidolgozása folyamatban van a magánnyugdíj-pénztárakat felügyelő romániai hatóságnál.