Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szexuális zaklatás miatt perelik a Caterpillart

2003.08.15. 15:12
Két per zúdult egyszerre a Caterpillar nyakába. Mindkettőben azzal vádolják az amerikai vállalatot: figyelmen kívül hagyta női dolgozói panaszát, hogy szexuálisan zaklatják őket. A cég mindent tagad.
A Caterpillarnak egyszerre két per zúdult a nyakába: rasszizmus és szexuális zaklatás figyelmen kívül hagyásával vádolja az Egyesült Államok Egyenlő Munkaesélyek Bizottsága. A kereseteket kedden adták be a chicagói központi bíróságon - tudósít az AFP.

Az egyik keresetet az egyik Illinois államban dolgozó három színesbőrű hölgy adta be. Panaszuk szerint felettesük és munkatársaik úgy fütyültek nekik, ahogy kutyáknak szokás.

Kirúgták a panaszkodókat

A másik kereset azt állítja, hogy egy felügyelő szexuálisan zaklatta női beosztottait. A bizottság azt is állítja, hogy a Caterpillar úgy állt bosszút azokon a nőkön, akik panaszt emeltek, hogy egyszerűen kirúgta őket.

"Ezekben az esetekben maga a tény, hogy a vállalat nem tett korrekt lépéseket az esetek kivizsgálására, ugyanolyan sértés, mint maga a zaklatás" - jelentette ki John Hendrickson, a bizottság ügyvédje.

Tagad a Caterpillar

A keresetet azután adták be, hogy zátonyra futottak a békéltető tárgyalások a felek között. A felperesek olyan kártérítést kérnek, mely egyrészt kompenzálja őket az elszenvedett sérelemért, másrészt elrettenti a vállalatot hasonló esetektől.

A Caterpillar minden vádat tagad. "Keményen fogunk védekezni a per során" - jelentette ki Rich Lavin, a vállalat szóvivője.