Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Megfilmesítené történetét a csaló újságíró

2003.05.21. 14:52
Hollywoodi producereknél és könyvkiadóknál próbálja eladni történetét Jayson Blair, a New York Times csaláson kapott újságírója. A kiadók nem túl lelkesek, mint mondták, gondok vannak Blair szavahihetőségével. A lebukott újságíró szerint afroamerikai származása is hozzájárult bukásához.
Hollywoodi karrierre vágyik Jayson Blair, a New York Times csaláson kapott újságírója. A New York Observer értesülései szerint ügynöke, David Vigliano már el is készítette védence öt oldalas sztorivázlatát: a túlfűtött ambíciói, kábítószer-fogyasztása és a faji kérdés miatt bajba került fekete újságíró történetét.

Felpörgetve
Ismerői, munkatársai nagyívónak jellemezték Blairt. "Scotcht ivott, sokat" - nyilatkozta róla a New York Times egyik újságírója a Newsweeknek. A hetilap - és több más amerikai lap - beszámolt arról is, hogy Blair gyakorta kokaint is használt. A csaláson kapott újságíró maga is elismeri hogy gondokkal küzd, a múlt évben kéthetes elvonókúrán is részt vett.
Nyomtatásban is

"Először Hollywoodban próbálkozunk, de könyv formájában is megjelentetnénk a történetet" - nyilatkozta az Observernek Vigliano. A kiadókat az öt oldalas vázlat mellett egy elkészült fejezettel csalogatják, hogy "bővebben is megismerhessék Jayson íráskészségét". Az ügynök nagyon bizakodó, véleménye szerint "egy héten, de legkésőbb tíz napon belül" elfogadható ajánlatot kapnak.

Érdektelen

Vigliano reménykedése ellenére a kiadók nem tűnnek túl lelkesnek. "Egyáltalán nem érdekel" - nyilatkozta az Observernek Jonathan Karp, a Random House kiadó elnökhelyettese. "Unalmas történet, amit mindenki ismer" - tette hozzá. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy "kevésbé érdekes emberek még ennél is unalmasabb történetei is" sikert érnek el néha.

Bajokat okozhat Blair szavahihetősége is. "Ez az ember eljátszotta azt a lehetőséget, hogy hiteles dokumentumregényt írhasson" - nyilatkozta Blairről Will Schwalbe, a Hyperion kiadó igazgatója.

Üldöztetésnek nézte a pozitív diszkriminációt

Az Observer birtokába jutott vázlatok alapján Blair szerint fontos szerepet játszott bukásában afroamerikai származása. "Naponta szembesültem a rasszizmussal, mint az egyetlen New York-i fekete bűnügyi tudósító" - írta Blair.

Egészen más oldalról közelített a faji kérdéshez Howell Raines, a New York Times főszerkesztője, aki nagyban hozzájárult Blair villámkarrierjéhez. Mind William Safire, a New York Times publicistája, mind a Newsweek feltáró riportja szerint Blair inkább pozitív diszkriminációval szembesülhetett, előrejutásában nagy szerepe volt, hogy "túl sok második lehetőséget" adtak a "törekvő fekete újságírónak".

Blair a neves fekete publicista, Stanley Crouch szerint is vészesen félreértelmezi származása szerepét. "Blair kamu, nem néger" - nyilatkozta az Observernek. Mint mondta, Blairnek észre kéne vennie, hol a határ. "Howell Raines és a New York Times maga a határ" - jelentette ki, utalva a Times híresen liberális szellemiségére.