Géza
1 °C
16 °C

Négymillió dollárt kell fizetnie a Qwest exelnökének

2003.05.14. 12:06
Phillip Anschutz, a Qwest Communications International alapítója és volt elnöke 4,4 millió dollárt fizet, miután peren kívül megegyezett a New York-i legfőbb államügyésszel. Anschutz ellen az volt a vád, hogy a könyvelési csalás gyanújába keveredett távközlési szolgáltató papírjaival kereskedve jogtalanul hatalmas haszonra tett szert.
Eliot Spitzer főállamügyész szerint a közeljövőben hasonló egyezségekre lehet számítani. Phillip Anschutz az egyezséggel elkerüli a pert, és azt sem kell elismernie, hogy szabálytalanságot követett el. A volt cégvezető a megállapodás után közölte, hogy ő csak a tőzsdei árfolyamzuhanás miatt felháborodott kisrészvényesek kampányának az áldozata.

Nagy üzlet volt

2002. júliusában derült ki, hogy vállalat vezetői sok százmillió dollárt kerestek az utóbbi években Qwest-részvényeik eladásával. Ez önmagában még nem lenne baj, de a Qwestről is kiderült, hogy félrekönyvelt néhány százmilliónyi tételt, ezért új pénzügyi jelentést kellett készítenie az 1999-2001-es időszakról. A legnagyobb üzletet Anschutz csinálta: 1999-ben közel másfélmilliárdnyi részvénytől vált meg. 2001-ben a cég papírjainak értéke elérte a 40 dollárt, a 2002. nyarán az árfolyam másfél dollárra esett.

A legnagyobb amerikai helyi távközlési szolgáltató könyvelési gyakorlatával kapcsolatban már korábban felmerült a gyanú. A cég tavaly elismerte, hogy rosszul könyvelt 1,16 milliárd dollárnyi bevételt, ezért 1999-es, 2000-es és 2001-es eredményéről új jelentést készít.