Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Románia függetlenné válik

2007.11.27. 07:58
Energetikai függetlenséget tervez, és ehhez újabb atomerőművet építene Románia. Két atomerőmű az ország energiaellátásának a hatvan százalékát fedezné. Az új létesítmény lehetséges helyszínei között van Lippa, Fogaras és a magyar határ közelében fekvő Arad is.

Románia ismét energetikai függetlenségre törekszik, és ettől már nem sok választja el. Körvonalazódik az a vitatott elképzelés, miszerint újabb atomerőművet építenének. A hosszú évek óta húzódó előkészítési folyamat után a pénzügyminiszter bejelentette: jövőre – nyilvános licittel – tervezik kiválasztani az újabb atomerőműre előtanulmányt készítő céget.

A miniszter egyelőre nem közölt részleteket arról, mekkora lenne az erőmű kapacitása, mennyibe kerülne a megvalósítás stb., de elképzelhető, hogy 2020 után két atomerőmű működhet párhuzamosan Romániában, mintegy 35 éven át.

Az első román nukleáris erőművet Cernavodában helyezték üzembe. Az ottani két reaktor adja a román energiatermelés 20 százalékát. Két erőmű már az ország energiaszükségletének mintegy 60 százalékát tudná előállítani.

A cernavodai 1-es reaktort 1996-ban helyezték üzembe, és 2036-ig működhet, miután a maximális élettartam 40 év. A 2-es reaktor ez év októberében indult, és 2047-ig kellene működnie. Szakemberek szerint a 3-as és 4-es reaktort 2014–2015-ben üzemelik be, és 2055-ig üzemelhet. Az egyes reaktor 651 MW energiát termel, ez az országos szükségletnek mintegy 10 százaléka, a kettes reaktorral együtt (655 MW) eléri a 18-20 százalékot.

Külön vitatéma, hogy hova építsék a második erőművet. A 80-as évek elején készített tanulmányok alapján több lehetséges helyet is azonosítottak, köztük Fogarast, Vöröstornyot, Lippát, Aradot, és Macint. Újabb felmérések szerint azonban Fogaras mellett Turnu Magurele-Nicopol került szóba. Ez utóbbihoz a bolgárokkal kellene egyeztetni.

Az biztos, hogy az eredeti tervekkel ellentétben műszakilag lehetetlen egy ötödik reaktort Cernavodára telepíteni. A helyszín megállapításánál fontos szempont, hogy az atomerőművet nagy energiaigényű központba telepítsék, de nem elhanyagolhatók a telekárak és a védelmi rendszer kiépítésének költségei sem.