Viola
-5 °C
-2 °C

Áprilisban leállhat az erdélyi sztrádaépítés

2008.03.25. 13:31
A kivitelező amerikai Bechtel hitelben dolgozik, a román kormány csak egyszer fizetett, akkor is csak 132 millió eurónyi előleget. Pedig már tervezték, ahogy helikopterről Bushnak is megmutatják az épülő utat.

Április közepén leállhat az észak-erdélyi autópálya építése, mivel a kivitelezéssel megbízott amerikai Bechtel vállalat jelenleg "hitelben" dolgozik a román kormány fizetési gondjai miatt. A román állam a központi költségvetésből eddig 132 millió euró előleget utalt át a vállalatnak, ami azonban nem fedezi a Bechtel által eddig elvégzett munkálatok költségeit.

Bogdan Sgarcitu, a Bechtel szóvivője a Gandul című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a hatóságok nem rendezik a tartozást, április közepén kénytelenek lesznek leállítani az építkezést. A bukaresti lap szerint a Bechtel mégis reméli, hogy folytathatja a munkálatokat, tekintettel arra, hogy George W. Bush amerikai elnök április elején Romániába látogat a NATO-csúcstalálkozóra.

A Gandul úgy értesült, hogy a vállalat vezetői Bushnak helikopterről szeretnék megmutatni az autópálya építés alatt álló szakaszait. Ha erre mégsem kerülhet sor, akkor Nicholas Taubman bukaresti amerikai nagykövet ismerteti a beruházás tervét és a felmerült gondokat.

Ludovic Orban közlekedési miniszter közölte: május 1-ig az általa vezetett szaktárca kormányhatározatot dolgoz ki arról, hogy az észak-erdélyi autópályát az úgynevezett nemzeti fejlesztési alapból finanszírozzák, amit a román kormány kifejezetten infrastrukturális beruházások pénzügyi fedezetére hozott létre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!