Gyárfás
19 °C
35 °C

Lemondott a Sony egyik elnöke

2007.05.01. 15:36
Ken Kutaragi találta fel a Playstation egyes és kettes verzióját, a PS3 azonban a várakozásokhoz képest bukás volt.

Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke és igazgatója, a Playstation jatákkonzolok atyja lemondott posztjáról és elhagyja a céget.

Kutaragi nevéhez kötődik a kilencvenes években az első Playstation játékkonzol feltalálása, amely 1994-ben jelent meg, és ő dolgozta ki a még sikeresebb Playstation 2-es masinát is. A két gépből együtt több mint 200 millió darabot, s hozzá 2 milliárd játékszoftvert adtak el.

A PS3 bukása

A tavaly novemberben megjelent Playstation 3 azonban a nagy várakozás ellenére sokkal szerényebb bevételeket produkált, amelyek messze elmaradtak a Sony üzleti terveitől. Sokak szerint Kutaragi a PS3 kudarca miatt mondott le posztjáról, bár döntését ő maga nem indokolta.

"Nagyon pozitívnak érzem a Sony-nál töltött éveket, különös tekintettel a Playstation masinák kidolgozására. Izgalmas volt, hogy az egész világ videojátékos szórakoztató iparát ilyen mértékben befolyásolhattam és a legmodernebb technológiákon dolgozhattam együtt a világ legkreatívabb koponyáival. Ezt a hatalmas tapasztalatot mindenképpen felhasználom majd elkövetkezendő terveimhez" - mondta, de az új tervekről még nem lehet semmit sem tudni, bár Kutaragi állítólag továbbra is támogatja ötleteivel a Sony Corporationt, technológiai tanácsadó ként.

 Ellenségek

 Akadtak, akik Kutaragit nem kedvelték. Szakagucsi Hinorobu, a Final Fantasy atyja például az Electronic Gaming Monthly című amerikai játékmagazinnak nemrég adott, nyilatkozatában ezzel indokolta azt a döntését, hogy nem készít több játékot a PS3 játékkonzolra: "Utálom Ken Kutaragit".

Igaz, azt is hozzátette amellett még, hogy a gép belső architektúrája is túl komplikált számára. A Final Fantasy játékok korábban több milliárdos bevételt hoztak a Sonynak, ám a híres játékfejlesztő már inkább a Sony PS3 nagy riválisára, a Microsoft Xbox 360-jára fejlesztett egy másik szerepjátékot.

Árulók

Kutaragi vezetése alatt a Sony Computer Entertainment az utóbbi időben rengeteg, eredetileg csak a Playstation 3-ra megjelenő játékcím exkluzivitását is elveszítette: ilyen a Grand Theft Auto IV, a Devil May Cry 4, a Final Fantasy XIII is - amelyen már nem Szakagucsi dolgozik.

Ezek a játékok a rivális Xbox 360-ra is meg fognak jelenni, emiatt pedig a Sony minden bizonnyal a jövőben is tetemes bevételtől esik el, hiszen ezek a játéksorozatok voltak korábban a Playstation 2 gép "zászlóshajói."