Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott a Sony egyik elnöke

2007.05.01. 15:36
Ken Kutaragi találta fel a Playstation egyes és kettes verzióját, a PS3 azonban a várakozásokhoz képest bukás volt.

Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke és igazgatója, a Playstation jatákkonzolok atyja lemondott posztjáról és elhagyja a céget.

Kutaragi nevéhez kötődik a kilencvenes években az első Playstation játékkonzol feltalálása, amely 1994-ben jelent meg, és ő dolgozta ki a még sikeresebb Playstation 2-es masinát is. A két gépből együtt több mint 200 millió darabot, s hozzá 2 milliárd játékszoftvert adtak el.

A PS3 bukása

A tavaly novemberben megjelent Playstation 3 azonban a nagy várakozás ellenére sokkal szerényebb bevételeket produkált, amelyek messze elmaradtak a Sony üzleti terveitől. Sokak szerint Kutaragi a PS3 kudarca miatt mondott le posztjáról, bár döntését ő maga nem indokolta.

"Nagyon pozitívnak érzem a Sony-nál töltött éveket, különös tekintettel a Playstation masinák kidolgozására. Izgalmas volt, hogy az egész világ videojátékos szórakoztató iparát ilyen mértékben befolyásolhattam és a legmodernebb technológiákon dolgozhattam együtt a világ legkreatívabb koponyáival. Ezt a hatalmas tapasztalatot mindenképpen felhasználom majd elkövetkezendő terveimhez" - mondta, de az új tervekről még nem lehet semmit sem tudni, bár Kutaragi állítólag továbbra is támogatja ötleteivel a Sony Corporationt, technológiai tanácsadó ként.

 Ellenségek

 Akadtak, akik Kutaragit nem kedvelték. Szakagucsi Hinorobu, a Final Fantasy atyja például az Electronic Gaming Monthly című amerikai játékmagazinnak nemrég adott, nyilatkozatában ezzel indokolta azt a döntését, hogy nem készít több játékot a PS3 játékkonzolra: "Utálom Ken Kutaragit".

Igaz, azt is hozzátette amellett még, hogy a gép belső architektúrája is túl komplikált számára. A Final Fantasy játékok korábban több milliárdos bevételt hoztak a Sonynak, ám a híres játékfejlesztő már inkább a Sony PS3 nagy riválisára, a Microsoft Xbox 360-jára fejlesztett egy másik szerepjátékot.

Árulók

Kutaragi vezetése alatt a Sony Computer Entertainment az utóbbi időben rengeteg, eredetileg csak a Playstation 3-ra megjelenő játékcím exkluzivitását is elveszítette: ilyen a Grand Theft Auto IV, a Devil May Cry 4, a Final Fantasy XIII is - amelyen már nem Szakagucsi dolgozik.

Ezek a játékok a rivális Xbox 360-ra is meg fognak jelenni, emiatt pedig a Sony minden bizonnyal a jövőben is tetemes bevételtől esik el, hiszen ezek a játéksorozatok voltak korábban a Playstation 2 gép "zászlóshajói."