Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újra repül a Swissair

2001.10.04. 10:31
A svájci kormány 450 millió frankos áthidaló hitelt nyújtott a Swissairnek, hogy a hitelező bankokkal kidolgozott program megvalósulásáig, október 28-ig folytatni tudja működését.
A Swissair újra indítja járatainak egy részét a svájci kormánytól szerdán este kapott 450 millió frankos áthidaló hitelből. Csütörtökön a tervek szerint a szokásos napi mintegy négyszáz járatból ötven száll fel - jelentette be a Swissair szóvivője.

A kormány 450 millió frankos hitelének köszönhetően újra repülnek a társaság gépei
Az ötven induló járat közül mintegy harminc európai és húsz hosszabb távú. Tervek szerint elsőként a 9.45-ös moszkvai járat, öt perccel később a johannesburgi indul Zürichből.

Minden jegy átiratható

A csütörtöktől kezdődő időtartamra kiállított jegyek érvényesek, a társaság keddi és szerdai (október 3. és 4.) állásidejére szóló jegyek díjmentesen átirathatók jövő hét péntekjéig.

Beszáll a Crossiar is

A Crossair bizonyos - külön számozott és XL jelzéssel ellátott - járataira szintén elfogadja a Swissair jegyeit. Ez annyit jelent, hogy már nem kell a Swissair jegyek helyett Crossair jegyeket íratni, és ezért minden egyes esetben 250 frankos díjat fizetni, mint szerdán.

A zürichi repülőtéren csütörtökre virradó éjszaka is mintegy négyszáz utas éjszakázott, de - mint Sonja Zöchling, a repülőteret üzemeltető Unique társaság szóvivője elmondta - a kora reggeli órákban elindulhattak az első utasok a Swissair termináljához.

A reptér-üzemeltető másfél millió frankot bukott

A Unique-nak saját számításai szerint mintegy 1,5 millió frank veszteséget okozott, hogy a Swissair gépei két napig nem szálltak fel.

A Unique szerdán felvette a kapcsolatot számos légitársasággal, és felajánlotta, hogy a Swissair kieső járatait pótló repülőgépeik számára elengedi a repülőtéri díjat. A felhívásnak több társaság eleget is tett, köztük a Lufthansa és a Sabena.

Biztonságban a Swissair-alkalmazottak megtakarításai

A Neue Zürcher Zeitung című svájci lap csütörtöki közlése szerint a Swissair alkalmazottainak nem kell aggódniuk a házi takarékpénztárban gyűjtött pénzükért, mert a Swissair megmentésében részt vevő két nagy bank, melyek a házi takarékban elhelyezett összegeket is kezelik, érvényesíti a betétekre vonatkozó garanciát, és a mintegy 5500 betétesnek kifizeti az összesen 110 millió svájci frankot.

A kifizetések letiltása jogilag helyénvalónak bizonyult, mert a betétek elvileg nem élveznek kivételt a többi hitellel szemben, és a csődtömegbe kerültek volna.

Retiráltak a bankok

A bankok mostani beavatkozásukkal vállalják, hogy az összeget esetleg kétszer kell kifizetniük. Ebben szerepe lehet azoknak a szokatlan éles támadásoknak, amelyek a két pénzintézetet, a Credit Suisse Groupot és az UBS-t érték, amiért nem utalták át időben a nemzeti légitársaságnak beígért pénzt.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft