Lehel
17 °C
27 °C

Nyugaton lobbizik a Jukosz

2003.10.31. 14:03
A Jukosz külföldi tanácsadói az amerikai kormánynál lobbiznak az orosz olajvállalat érdekében - tudta meg a BBC Online. Vezető orosz és nemzetközi lapok szerint a Kreml a sztálini módszerekhez tért vissza a Jukosz elleni támadással.
A Jukosz nemzetközi tanácsadó cégének vezetői arra készülnek, hogy minden befolyásukat latba vetik az olajvállalat érdekében. "Washingtonban, Berlinben és Londonban fognak lobbizni, mert jogilag nem igazolható a Kreml lépése", közölte Stuart Eizenstat, az Egyesült Államok korábbi pénzügyminiszter.

A tanácsadók között van egy korábbi német gazdasági miniszter, és egy korábbi britképviselő.

Nem omlik össze

Csütörtökön a Jukosz további 12 százalékot veszített értékéből, miután az ügyészség bejelentette befagyasztja az olajvállalat irányító részvénycsomagját.

Az elemzők szerint ugyanakkor a vállalat nem fog összeomlani vezetője, Hodorkovszkij letartóztatása miatt. A vállalat élére amerikai üzletemberek kerültek, de a hosszútávú befektetéseket, fejlesztéseket még visszatartják - írja a BusinessReport. A kínai olajvezeték megépítése és új olajkitermelési engedélyek beszerzése is egyelőre szünetel.

A mostani vezetők szerint Oroszország legjobban növekedő vállalatának nyugati vállalatokkal kell szövetkezni.

Sztálini módszerek

Időközben Vladimir Putyin orosz elnök befektetőkkel találkozott a Kremlben, és újra biztosította őket arról, hogy a jogaikat nem fenyegeti semmi - adta hírül az ITAR-TASS hírügynökség.

Vezető orosz és nemzetközi lapok szerint a Kreml a sztálini módszerekhez tért vissza a Jukosz elleni támadással. Az üzleti élet ilyen megnyilvánulásokra csak azzal tud reagálni, hogy kivonul az országból - írja Oroszország legbefolyásosabb üzleti lapja, a Vedomosti. Ha Putyin nem ítéli el azt, hogy zárolták a Jukosz részvényeit, akkor ez tiszta üzenet lesz mindenki számára, hogy visszatérek a sztálini idők - így a lap.