Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tőzsdevilág: tízévente sötétség

2007.02.28. 09:40
A 2001. szeptemberi terrortámadás óta nem látott mértékben zuhant kedden a Dow Jones, ami pánikhangulatot keltett a globális befektetői társadalomban. Ha az elmúlt 24 év történelmét vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy a keddi zuhanás mindössze a 29. legnagyobb volt.

A 2001. szeptemberi terrortámadás óta nem látott mértékben zuhant tegnap a Dow Jones index az USA-ban, ami kisebb fajta pánikhangulatot keltett a globális befektetői társadalomban. Ha az elmúlt 24 év történelmét vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy a tegnapi zuhanás mindössze a 29. legnagyobb volt sorrendben és az is megfigyelhető, hogy a három legnagyobb egynapos zuhanásból kétszer csak korrekciónak lehettünk tanúi, hosszabb csökkenő trend csak a 2001-es terrortámadás után alakult ki a piacon.

Az 1987-es fekete nap
Az 1987-es fekete nap

Minden idők legnagyobb százalékos zuhanása 1987-ben volt. Az 1987-es tőzsdekrach október 19-én következett be, akkor az index 23 százalékot zuhant egy nap alatt. A hosszú távú trendet a korrrekció nem befolyásolta érdemben, de a piacnak csaknem két évébe tellett, míg újra az esés előtti szintekre küzdötte vissza magát. A csúcson beszálló befektetők számára ez valószínűleg nem túl megnyugtató.

Tíz év, újabb mélypont

Az elmúlt 24 év második legnagyobb egynapos zuhanása valójában az elsőt követte néhány nappal: 1987. október 26-án a Dow újabb 8 százalékot esett. Mivel azonban ez a fent már említett krízis része volt, így nem boncolgatjuk tovább.

Az 1997-es mélypont
Az 1997-es mélypont

A következő megaesésre 10 évet kellett várni: 1997. október 27-én a Dow 7 százalékot esett. A grafikonon jól látható, hogy ez az esés is csak átmeneti volt, sőt a piac itt 1-2 hónap alatt újra meg is hódította a zuhanás előtti szinteket.

A 9/11-es krach

Az elmúlt 24 év negyedik legnagyobb szakadása egyben a keddit leszámítva az utolsó is volt: 2001.09.17-én a Dow szintén 7.1%-ot zuhant. Ez a zuhanás már más volt, mint az előző kettő, itt ugyanis egy két évig tartó csökkenő trend bontakozott ki. Igaz ugyan, hogy az óriási szakadás után a piac gyorsan visszakorrigált. Nem felejthetjük el azonban azt, hogy az ezredfordulón komoly tőkepiaci buborékfújásról beszélhettünk, melyhez a mai állapot még csak nem is hasonlítható.

Szeptember 11-e elhúzódó hatása
Szeptember 11-e elhúzódó hatása

A BÉT-mélypont is 1997-ben volt

Bár a BUX-index tegnap közel sem produkált rekordméretű esést, ennek ellenére indokoltnak láttuk megvizsgálni a hazai benchmark a legnagyobb csökkenéseit is. A pesti részvényindex 1997. október 28-án produkálta történetének legnagyobb leértékelődését. A kirobbant ázsiai válság hírére az index 17 százalékot esett, azonban amilyen gyorsan jött a pánik, olyan gyorsan ment is: még fél év sem kellett hozzá és újabb történelmi csúcsot döntött a BUX.

A BUX-index két válsága
A BUX-index két válsága

Történelme második legnagyobb BUX-zuhanása nem egészen egy év múlva következett be, amikor 1998. augusztus 27-én az orosz válság hatására 14 százalékot esett egy nap alatt a hazai benchmark. A leértékelődés ekkor hónapokig tartott és több olyan nap is követte egymást, melyek rekordméretű leértékelődést hoztak, de egy év múlva újra elérte az index a zuhanás előtti szinteket.

A pesti tőzsde első évei
A pesti tőzsde első évei

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!