Huba
19 °C
33 °C

Folytatódik a tőzsdék mélyrepülése

2007.02.28. 09:29
A kedden Ázsiából indult tőzsdepánik szerdán folytatódik. Az ázsiai piacok – a válságot kirobbantó kínai tőzsdék kivételével – komoly zuhanásba kezdtek, a tokiói Nikkei225 részvényindex 515 pontos, 2,8 százalékos mínuszban zárt, a manilai tőzsdemutató 8 százalékot csökkent. Az európai piacok is lefelé indultak nyitáskor. A BUX -2,3 százalékon nyitott.

Szerdán az ázsiai piacokon folytatódott a tőzsdekrach, amelyet egy nappal korábban a sanghaji tőzsde 8,8 százalékos csökkenése – és egyéb tényezők – indítottak el. A japán Nikkei225 index 700 pontos mínuszban is volt, záráskor ez 515 pontra, 2,8 százalékos csökkenésre enyhült.

Rossz hírek mindenhol

Japánban még egy rossz hírrel kell szembenézniük a befektetőknek, japán idő szerint reggel kilenckor (magyar idő szerint hajnalban) jelentették be, hogy 1,5 százalékkal esett a japán ipari termelés. Napközben a tőzsdeindex csökkenése megközelítette a 700 pontot is, végül a Nikkei225 indexe 515,8 pontos, vagyis 2,84 százalékos veszteségben zárt.


Szöulban a Kospi index 58,18 pontos, 3,93 százalékos eséssel 1396,44 ponton nyitott szerdán, a főbb részvények árfolyama 2-4 százalékkal esett. Hongkongban 3,58 százalékkal, Szingapúrban 4,82 százalékkal, Manilában 8 százalékkal volt alacsonyabb a tőzsdeindex értéke a keddi zárásnál (az előző napokban ezek a piacok 1-2 százalékot gyengültek). Indiában a mumbai tőzsde több mint 500 pontos, azaz 3,4 százalékos eséssel nyitott, a Sensex index félórával később már "csak" 427,89 pontos, 3,17 százalékos veszteséget mutatott, és 13 050 ponton állt.

A sanghaji tőzsde indexe, a Shanghai Composite Index (SSEC), ahonnan a válság kedden elindult, nyitáskor 1,34 százalékkal volt alacsonyabban a keddi záróárnál. A kereskedés első perceiben viszont már 1,18 százalékos nyereségbe fordult a mutató. Az SSEC végül 4 százalékkal javult zárásra. Az elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy bár a kínai tőzsde hosszú távú kilátásai változatlanul kedvezőek, rövidebb távon sebezhető marad a piac.

Európa is mínuszban

Az európai piacokon már második napja eluralkodó pesszimizmus ma is jelentős visszaesést hozott. A párizsi CAC40 index 1,37 százalékos mínuszban volt nem sokkal nyitás után, a német DAX tőzsdeindex -1,57 százalékon állt. Londonban az FTSE szintén 1,5 százalékos meghaladó esésben kezdte a napot. Délelőtt az FTSE és a CAC40 1 százalék körüli, míg a DAX 1,1 százalékos mínuszban volt.

Szerda délután teszik közzé az amerikai GDP negyedik negyedéves előzetes adatát, és a 2006 első három negyedévre vonatkozó adat felülvizsgálatát, ami akár heves piaci reakciókhoz is vezethet.

A kelet-európai feltörekvő piacokon sem jobb a helyzet. A moszkvai RTS 2,6 százalékos mínuszban volt nem sokkal nyitás után. A Budapesti Értéktőzsdén 2,3 százalékos mínuszban kezdődött a kereskedés, az index az első félóra után 1,4 százalékos mínuszban tartózkodott. A vezető papírok 0,9-1,4 százalékkal gyengültek, csak a TVK és a tőzsdéről hamarosan távozó Borsodchem erősödött.

Tízévente jön a sötétség

A nemzetközi tőzsdéken tízévente következik be egy-egy jelentős krach. Minden idők legnagyobb százalékos zuhanása 1987-ben volt. Az 1987-es tőzsdekrach október 19-én következett be, akkor az index 23 százalékot zuhant egy nap alatt. Az elmúlt 24 év második legnagyobb egynapos zuhanása valójában az elsőt követte néhány nappal: 1987. október 26-án a Dow újabb 8 százalékot esett.

A következő krachra tíz évet kellett várni, 1997. október 27-én a Dow 7 százalékot esett. Ez az esés is csak átmeneti volt, sőt a piac itt 1-2 hónap alatt újra meg is hódította a zuhanás előtti szinteket. Az elmúlt 24 év negyedik legnagyobb szakadása egyben a keddit leszámítva az utolsó is volt: 2001. szeptember 17-én a Dow 7,1 százalékot zuhant. A nemzetközi és hazai krachokról bővebben >>

Mi okozta, mi állíthatja meg a zuhanást?

Vagy egy hiba, vagy egy nagy opciós üzlet akasztotta meg a New York-i tőzsde legfontosabb indexének kiszámítását – írják amerikai elemzők A Dow Jones adatfeldolgozó rendszere számolja ki az ipari átlagindexet, a világ talán legfontosabb tőzsdeindexét, a DJIA-t. A harminc részvényt tartalmazó átlag kalkulálásakor az átmeneti késés a megbízások özöne miatt következett be.

Ekkor átkapcsolták a Dow Jones-indexeket egy háttértámogató rendszerre, hogy kiszámolják az átlagot. Ez szinte azonnal hatalmas esést indikált, hatalmas, 200 pontos különbséget okozva a Dow határidős piaca és a Dow indexszámításai között. A hiba lehetséges okairól részletek >>

A technikai elemzések készítői arra figyelmeztetnek, hogy a vezető indexek több fontos támaszt is áttörtek az elmúlt napokban. A lélektani hatásokat nayban befolyásolhatja, hogy a Dow Jones indexe marad-e 12 200 pont fölött vagy az alá zuhan. Ha utóbbi következik be, akkor újabb mélységekbe hullhat a piac. A kialakult helyzet technikai elemzése >>