Ödön
2 °C
11 °C

Folytatódik a tőzsdék mélyrepülése

2007.02.28. 09:29
A kedden Ázsiából indult tőzsdepánik szerdán folytatódik. Az ázsiai piacok – a válságot kirobbantó kínai tőzsdék kivételével – komoly zuhanásba kezdtek, a tokiói Nikkei225 részvényindex 515 pontos, 2,8 százalékos mínuszban zárt, a manilai tőzsdemutató 8 százalékot csökkent. Az európai piacok is lefelé indultak nyitáskor. A BUX -2,3 százalékon nyitott.

Szerdán az ázsiai piacokon folytatódott a tőzsdekrach, amelyet egy nappal korábban a sanghaji tőzsde 8,8 százalékos csökkenése – és egyéb tényezők – indítottak el. A japán Nikkei225 index 700 pontos mínuszban is volt, záráskor ez 515 pontra, 2,8 százalékos csökkenésre enyhült.

Rossz hírek mindenhol

Japánban még egy rossz hírrel kell szembenézniük a befektetőknek, japán idő szerint reggel kilenckor (magyar idő szerint hajnalban) jelentették be, hogy 1,5 százalékkal esett a japán ipari termelés. Napközben a tőzsdeindex csökkenése megközelítette a 700 pontot is, végül a Nikkei225 indexe 515,8 pontos, vagyis 2,84 százalékos veszteségben zárt.


Szöulban a Kospi index 58,18 pontos, 3,93 százalékos eséssel 1396,44 ponton nyitott szerdán, a főbb részvények árfolyama 2-4 százalékkal esett. Hongkongban 3,58 százalékkal, Szingapúrban 4,82 százalékkal, Manilában 8 százalékkal volt alacsonyabb a tőzsdeindex értéke a keddi zárásnál (az előző napokban ezek a piacok 1-2 százalékot gyengültek). Indiában a mumbai tőzsde több mint 500 pontos, azaz 3,4 százalékos eséssel nyitott, a Sensex index félórával később már "csak" 427,89 pontos, 3,17 százalékos veszteséget mutatott, és 13 050 ponton állt.

A sanghaji tőzsde indexe, a Shanghai Composite Index (SSEC), ahonnan a válság kedden elindult, nyitáskor 1,34 százalékkal volt alacsonyabban a keddi záróárnál. A kereskedés első perceiben viszont már 1,18 százalékos nyereségbe fordult a mutató. Az SSEC végül 4 százalékkal javult zárásra. Az elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy bár a kínai tőzsde hosszú távú kilátásai változatlanul kedvezőek, rövidebb távon sebezhető marad a piac.

Európa is mínuszban

Az európai piacokon már második napja eluralkodó pesszimizmus ma is jelentős visszaesést hozott. A párizsi CAC40 index 1,37 százalékos mínuszban volt nem sokkal nyitás után, a német DAX tőzsdeindex -1,57 százalékon állt. Londonban az FTSE szintén 1,5 százalékos meghaladó esésben kezdte a napot. Délelőtt az FTSE és a CAC40 1 százalék körüli, míg a DAX 1,1 százalékos mínuszban volt.

Szerda délután teszik közzé az amerikai GDP negyedik negyedéves előzetes adatát, és a 2006 első három negyedévre vonatkozó adat felülvizsgálatát, ami akár heves piaci reakciókhoz is vezethet.

A kelet-európai feltörekvő piacokon sem jobb a helyzet. A moszkvai RTS 2,6 százalékos mínuszban volt nem sokkal nyitás után. A Budapesti Értéktőzsdén 2,3 százalékos mínuszban kezdődött a kereskedés, az index az első félóra után 1,4 százalékos mínuszban tartózkodott. A vezető papírok 0,9-1,4 százalékkal gyengültek, csak a TVK és a tőzsdéről hamarosan távozó Borsodchem erősödött.

Tízévente jön a sötétség

A nemzetközi tőzsdéken tízévente következik be egy-egy jelentős krach. Minden idők legnagyobb százalékos zuhanása 1987-ben volt. Az 1987-es tőzsdekrach október 19-én következett be, akkor az index 23 százalékot zuhant egy nap alatt. Az elmúlt 24 év második legnagyobb egynapos zuhanása valójában az elsőt követte néhány nappal: 1987. október 26-án a Dow újabb 8 százalékot esett.

A következő krachra tíz évet kellett várni, 1997. október 27-én a Dow 7 százalékot esett. Ez az esés is csak átmeneti volt, sőt a piac itt 1-2 hónap alatt újra meg is hódította a zuhanás előtti szinteket. Az elmúlt 24 év negyedik legnagyobb szakadása egyben a keddit leszámítva az utolsó is volt: 2001. szeptember 17-én a Dow 7,1 százalékot zuhant. A nemzetközi és hazai krachokról bővebben >>

Mi okozta, mi állíthatja meg a zuhanást?

Vagy egy hiba, vagy egy nagy opciós üzlet akasztotta meg a New York-i tőzsde legfontosabb indexének kiszámítását – írják amerikai elemzők A Dow Jones adatfeldolgozó rendszere számolja ki az ipari átlagindexet, a világ talán legfontosabb tőzsdeindexét, a DJIA-t. A harminc részvényt tartalmazó átlag kalkulálásakor az átmeneti késés a megbízások özöne miatt következett be.

Ekkor átkapcsolták a Dow Jones-indexeket egy háttértámogató rendszerre, hogy kiszámolják az átlagot. Ez szinte azonnal hatalmas esést indikált, hatalmas, 200 pontos különbséget okozva a Dow határidős piaca és a Dow indexszámításai között. A hiba lehetséges okairól részletek >>

A technikai elemzések készítői arra figyelmeztetnek, hogy a vezető indexek több fontos támaszt is áttörtek az elmúlt napokban. A lélektani hatásokat nayban befolyásolhatja, hogy a Dow Jones indexe marad-e 12 200 pont fölött vagy az alá zuhan. Ha utóbbi következik be, akkor újabb mélységekbe hullhat a piac. A kialakult helyzet technikai elemzése >>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?