Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Elmaradnak a tunéziai turisták

2003.07.27. 11:53
Minden korábbinál nagyobb mértékű árcsökkentésekkel igyekeznek a tunéziai vendégváró helyek megtartani külföldi turistáikat és újabbakat is szerezni.
Vannak olyan heti nyaralóprogramok, amely ára utazással együtt felét sem érik el egy tavalyi repülőjegy árának, írja az AFP francia hírügynökség.

Az idei év első öt hónapjában a tavalyinál csaknem 10 százalékkal kevesebben keresték fel az észak-afrikai országot. Az idegenforgalom illetékeseit még jobban aggasztja, hogy a tavalyi 21 százalékos csökkenés után a turisztikai bevételek lemorzsolódása az idén folytatódik: az első öt hónap után a lemaradás 5,5 százalék tavalyhoz képest. Több szálloda bezárt, sok csak részlegesen működik.

Az ország idegenforgalmi válságát a 2001-es amerikai terrormerényletektől eredeztetik, majd tavaly áprilisban történt a dzserbai merénylet, amelyik 21 halálos áldozatot követelt, majd az iraki háborús feszültség tartott távol számos látogatót.

A német turisták száma már tavaly 47 százalékkal zuhant, elsősorban amiatt, hogy az ország egyik legjelentősebb üdülőkörzetében, Dzserbában a tavaly merényletnek 14 német turista esett áldozatul. De a francia látogatók száma is több mint 16 százalékkal esett vissza.