Ukrán bankot venne az OTP

2006.02.07. 15:00
Az OTP Bank a mai napon kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a kijevi székhelyű Joint Stock Commercial Bank for Social Development Ukrsotsbank irányító többségi részesedésének megvásárlására az eladó tanácsadója számára. Az ajánlat benyújtására azt követően került sor, hogy a hitelintézet akvizíciós munkacsoportja, tanácsadóival együtt átvilágította az ukrajnai bankot.
Az Ukrsotsbank az utolsó eladó nagy ukrán bank, az értéklődés iránta várhatóan hatalmas lesz. A bank ára várhatóan közelíteni fog ahhoz az összeghez, amelyet az OTP optimiálisnak tart (1 milliárd euró). Előzetes számítások szerint 700-800 millió euró lehet az az összeg, amellyel el lehet vinni a bankot.

Az OTP Bank jelenleg 4 jelentős bank iránt érdeklődik. Az Ukrsotsbank mellett a horvát Splitska, a szerb Vojvodjanska, illetve román CEC van fókuszban. Amennyiben az Ukrsotsbankot nem sikerül megszerezni (erre reális esély van), akkor maradnak a közepes ukrán bankok, illetve fentebb megjelölt pénzintézetek, sőt az OTP Bank legutóbb Törökországtól sem zárkózott el.

Az OTP befektetői megítélését tekintve a növekedés szempontjából fontos lenne egy akvizíció, viszont az árazások már nagyon elszálltak az utóbbi időben. Akvizíciók nélkül az OTP elméletileg tud növekedni tovább költségcsökkentések és a bolgár piac segítségével, de a jelenlegi struktúrákban korántsem beszélhetünk akkora bővülésról a következő öt évben, mint ami az elmúlt ötben volt tapasztalható.

A legnagyobb magyarországi pénzintézet bankakvizíciós stratégiájában a célországok egyikeként jelölte meg Ukrajnát. Az OTP Bank jelenléte Ukrajnában tovább erősítené mind a pénzintézet közép-kelet-európai bankpiaci pozícióját, mind pedig a két ország gazdasági kapcsolatait.

A mérlegfőösszege alapján 5,1%-os piaci részesedéssel rendelkező Ukrsotsbank Ukrajna negyedik legnagyobb pénzintézete, amelynek mérlegfőösszege a 2005. szeptember 30-i beszámoló adatai szerint 1860,1 millió USD, saját tőkéje 186,9 millió dollár, adózott eredménye pedig 25,4 millió dollár volt. Az Ukrsotsbank 527 bankfiókon keresztül szolgálja ki közel 700 ezer ügyfelét, hitelbesorolása B2 a Moody's, B- a Fitch és a Standard&Poor's szerint.

Az OTP Bankcsoport Magyarország vezető pénzügyi csoportja, amely Bulgáriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában lévő leányvállalatai révén Közép-Kelet-Európa bankpiacának is meghatározó szereplője. Az OTP Bank jelenleg több mint 8 millió ügyfelet szolgál ki mintegy 950 bankfiókon keresztül.  • Tippek
  • Bankszámla