Auguszta
-7 °C
0 °C

Rosszabb a vállalkozásoknak Magyarországon

2006.09.06. 16:56
A Világbank jelentése szerint Magyarország hat hellyel visszaesett az általános vállalkozási környezet világranglistáján. 60.-ból 66.-ak lettünk, minden mutatóban rontottunk.

Magyarország a 66. helyre csúszott vissza azon a listán, amelyet a Világbank állított össze abból a szempontból, hogy az egyes országokban mennyire kedvező a környezet a vállalkozások számára. Magyarország tavaly még a 60. helyen állt a 175 országból álló listán, az idén viszont a vállalatok működését befolyásoló valamennyi almutató tekintetében is visszaesett.

A Világbank "Doing business" indexe jelzi, miként alakul az általános szabályozási környezet, a 10 almutató pedig ezt az általános helyzetet részletezi több szempontból: egyebek mellett új vállalkozások indítása, engedélyek beszerzése, foglalkoztatás, hitelfelvétel, befektetők védelme, adófizetés szempontjából.

Például az új vállalkozások indítását figyelembe véve Magyarország a 87. helyre esett vissza a korábbi 80.-ról. Nálunk egy új vállalkozás beindítása átlagosan 38 napot vesz igénybe, míg a kelet-európai térségben az átlag 32 nap, az OECD-tagországokban 16,6 nap.

A régión belül - az egy főre jutó GNI arányában - Lengyelország után a legmagasabb átlagos költséggel Magyarországon lehet számolni egy cég indulásakor. Ez az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) - amit a Világbank mintegy 10 ezer dollárra becsül - 20,9 százaléka, miközben a régiós átlag 14,1 százalék, az OECD-átlag 5,3 százalék. Ugyanez a költség például Szlovákiában 4,8 százalék, Csehországban 8,9 százalék, Romániában 4,4 százalék, Lengyelországban alig valamivel több, 21,4 százalék.

Az általános gazdasági környezetet vizsgálva a térségben szinte minden ország megelőzi Magyarországot: Szlovákia a 36., Románia a 49., Csehország az 52., Bulgária az 54. helyen áll, Szlovénia a 61., csupán Lengyelország van hátrébb, a 75. helyen.

A lista első helyén Szingapúr áll, a második Új-Zéland, majd az Egyesült Államok és Kanada következik, a 175. a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!