Ivó, Milán
EUR 383,91 Ft
USD 366,14 Ft
6 °C
26 °C

Bill Gatest letaszították a trónról

2008.03.06. 11:02
Az utóbbi hónapokban annyira változtak a részvényárfolyamok, hogy még a Forbes is elbizonytalanodott, ki lehet a világ leggazdagabb embere. Eddig 13 éven át Bill Gates vezetett, de fél éve a Fortune magazin számításai szerint a mexikói Carlos Slim letaszította a trónról. A világ leggazdagabb embereinek listáját évente összeállító Forbes szerint most éppen Warren Buffett a leggazdagabb.

A Forbes szerint Warren Buffett befektetési guru lehet a világ leggazdagabb embere. Legalábbis a három dobogós tulajdonában lévő részvénycsomagok pillanatnyi értéke alapján. Buffett befektetési társasága, a Berkshire Hathaway részvényeinek 38 százalékát birtokolja, a magazin szerint vagyona jelenleg 62 milliárd dollár. Az egy évvel ezelőttihez képest ez tízmilliárd dolláros növekedés, mellyel maga mögé utasította az eddigi világelsőt, Bill Gatest, a Microsoft alapítóját.

Harc az első helyért

Bill Gates vagyona most 58 milliárd dollár és jelenleg a harmadik helyre csúszott vissza a listán. Igaz, kétmilliárd dollárral nagyobb a vagyona, mint tavaly, de ez sem elég ahhoz, hogy megőrizze első helyét. A Forbes szerint még mindig első lehetne, ha a Microsoft nem tesz felvásárslási ajánlatot a Yahoo-nak, mert azután a cég részvényei 15 százalékot estek január 31. (amikor a vállalat megtette ajánlatát) és február 11. (amikor a Forbes lezárta az árfolyamokat, hogy összeállíthassa 2008-as listáját). Bill Gates helyezésére ez azért van nagy hatással, mert vagyonának majdnem fele Microsoft részvényekből áll. A mexikói Carlso Slim most a világ második leggazdagabb embere, vagyona 60 milliárd dollár, tavaly márciushoz képest 11 milliárddal több.

Az elmúlt hónapokban rendkívüli harc dúlt a világelsőségért, szinte hetente változott a sorrend. A Berkshire Hathaway részvényeinek értéke tavaly július óta 25 százalékkal nőttek, a csúcsot decemberben érték el (150 ezer dollár), akkor Buffett vagyona 65 milliárd dollár körül mozgott. Ezen a héten, kedden azonban 137 ezer dolláron zártak, miután a társaság bejelentette, hogy az utolsó negyedévben 18 százalékkal esett a cég nyeresége.

A Microsoft részvényei hasonló hullámzáson mentek keresztül. A részvények értéke október és november között harminc százalékkal nőtt, majd a Yahoo-ajánlat bejelentése után esni kezdett. Slim vagyona megduplázdott az elmúlt két évben. A mexikói mágnás a America Movil mobiltelefon-szolgáltató fő tulajdonosa, a vállalat értéke 120 százalékkal nőtt 2006 eleje óta. Carlos Slim egyébként bajban lévő vállalatok felvásárlásával, átalakításával és eladásával szerezte vagyonát.

Akárhogy is, ez most a pillanatnyi állás, minden attól függ, hogy éppen hogy állnak a részvénycsomagok, melyet birtokolnak.

A szupergazdagok

Az idei lista nem csak ezért érdekes. Soha nem volt még ennyi milliárdos a világon, összesen 1125-en vannak, vagyonuk összeértéke 900 milliárd dollárral nőtt, jelenleg összesen 4,4 ezer milliárd dollár (csak összehasonlításképpen, ez az egy év alatt megtermelt magyar GDP 28-szorosa). Tizenhat évvel a Szovjetúnió összeomlása után, Oroszország adja a mádosik legtöbb milliárdost a világon, összesen 87-et. A legtöbb milliárdos természetesen az Egyesült Államokból jön, harmadik helyen pedig Németország áll 59 milliárdossal.

A listán 226 újonc van, köztük 77 amerikai, akik általában a pénzügyi és befektetési világban alapozták meg vagyonukat. Az újoncok közül 35 orosz, 28 kínai és 19 indiai van. Az újoncok közül a legggazdagabbak azonban a dél-afrikai Patrice Motsepe és a nigériai Aliko Dangote, ők egyben az első fekete afrikaiak, akik bekerülhettek a leggazdagabbak közé.

Abból is különleges ez a lista, hogy soha nem volt még ennyi negyven év alatti milliárdos, a Forbes ötvenet talált, köztük 25-en újoncok. A fiatalok 67 százaléka önerőből lett milliárdos, közéjük tartoznak például a Google alapítói, Sergey Brin és Larry Page. De ide sorolható Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, aki a maga 23 évével minden idők legfiatalabb milliárdosa lehet, aki önerőből szerezte vagyonát.

Az első tízben négy indiai szerepel, a Londonban élő, acéliparban érdekelt Lakshmi Mittal a negyedik 45 milliárddal, a petrolkémiai termékekkel üzletelő Mukesh Ambani az ötödik 43 milliárddal, Anil Ambani 42 milliárddal a hatodik helyen áll (ő egyébként örökölte vagyonát és több üzletben is érdekelt). Hetedik az IKEA alapítója Ingvar Kamprad 31 milliárddal, hatodik KP Singh ingatlanmágnás 30 milliárddal. Kilencedik az orosz Oleg Gyeripaszka 28 milliárddal, tizedik a német Karl Albrecht, az Aldi diszkontlánc alapítója 27 milliárddal.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek